Türkiye'de kadınların % 34’ü çocukların % 22’si obez

Türkiye'de kadınların % 34’ü çocukların % 22’si obez

Türkiye’nin “sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite” ön raporu yayınlandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bakanlığı, Türkiye’nin “sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite” ön raporunu yayımladı. Türkiye’de kadınların yüzde 34’ü, çocukların ise yüzde 22’sinin obez olduğu belirtildi.

Rapora göre; Türkiye, Avrupa’nın kişi başına en çok tuz tüketen ülkesi durumunda. Tuz tüketimi yüzde 30 düşürülebilirse beyin kanamasına bağlı felçlerde 165 bin kişinin riski de azalacak. Ayrıca kalp ve kalp-damar hastalıklarına bağlı 110 bin ölüm riski oranı da düşecek.

Türkiye’de en çok tüketilen ekmekte azaltılan tuz programı ise başarılı oldu. Rapora göre, yüksek oranda tuz yüklü olan, zeytin, peynir ve salçaların da tuz miktarının azaltılması için çalışma başlatılmalı. Günlük kişi başına tuz tüketim miktarı 15 gramdan 1 grama düşürülmeli.

Raporda, okullarda süt ve kuru üzüm dağıtım programının başarıyla gerçekleştiğine dikkat çekilerek, “Program fındık, fıstık gibi sağlıklı çerezlerle devam ettirilmeli ve öğrencilere günlük sulu yemek dağıtılmalı” denildi.

‘EN ŞEKERLİ KOLA TÜRKİYE’DE’

Raporda ayrıca şu bilgilere de yer veriliyor:

Avrupa’nın en şekerli kolasını Türkiye içiyor. İngiltere’de 1 litre kolada 20 gram, Türkiye’de ise 40 gram şeker bulunuyor.

Avrupa bölgesinde en az fiziksel aktiviteyi Türk kadınları yapıyor. Bu durum obezite, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, kolestrol, şeker gibi kronik hastalıklara neden oluyor.

Trans yağlar, yiyeceklerde hâlâ çok yüksek kullanılıyor. Trans yağların yasaklanması, gıda paketlerine “Sağlıklı”, “Sağlıksız” uyarılarının yerleştirilmesi, şekerli içeceklerin vergilendirilmesi ve reklam yasakları konusunda harekete geçilmeli. 

 

Habertürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.