Türkiye'de her yıl 150 bin kişi inme geçiriyor

Türkiye'de her yıl 150 bin kişi inme geçiriyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko, damar hastalıklarının çağın vebası olduğunu söyledi.

İstatistik kurumunun son verilerine göre Türkiye'de her yıl 150 bin kişinin değişik seviyelerde inme geçirdiğini, bunların yüzde 60'ını şah damarına bağlı inmelerin oluşturduğunu belirtti.

Hasta yakınlarının "Hocam, bu annem. 100 yaşında da olsa annem. Ne olur acısını dindirin" diyerek kendisine ulaştığını anlatan Kalko, "Biz de '103 yaşında ameliyatı kaldıramaz' gözüyle bakmadık. Elimizden geleni yaptık, ayağını kurtardık, acılarını dindirmeyi başardık. Bunun mutluluğu tarif edilemez. Bundan dolayı biz hastalarımızla kader arkadaşıyız" diye konuştu.

Kalko, damar hastalıklarının çağın vebası olduğuna işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Şu anda ülkemizde yaklaşık 15 milyon şeker hastası var. 2023'te bu rakamın 25-30 milyonlara çıkacağı söyleniyor. Diyabetik ayak komplikasyonları, kalp krizi, felç gibi durumlar bizim için çok önemli. Bunun için yurt genelinde bir kampanya düzenlemek ve insanlara tehlikeleri anlatmak gerekir. Medyada, internette, gazete, televizyonda hatta sosyal medyada sürekli mesajlar veriyoruz ve bilgiler paylaşıyoruz. Damar hastalıkları çağımızın vebası. Özellikle şah damarı sorunlarına bağlı inmelerde hastaların ve hasta yakınlarının ne yapacaklarını bilmemeleri ve geç kalınması maalesef olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. İstatistik kurumunun son verilerine göre de Türkiye'de her yıl 150 bin kişi değişik seviyelerde inme geçiriyor. Bunların yüzde 60'ını şah damarına bağlı inmeler oluşturuyor."

Türkiye'de yaşam beklenti süresinin 75 yıl olarak açıklandığına değinen Kalko, beslenme alışkanlıkları, düzensiz yaşam, stres, sigara, genetik faktörler gibi pek çok etkenin damar hastalıkları yaşını aşağıya çektiğini ifade etti.

Kalko, bilinçlenmenin önemini vurgularken, erken tanı ve tedavilerin hayat kurtardığının altını çizdi. Kalko, bilinçlenmeye destek için hastalarının da desteğiyle Yüzlükler Kulübü adı altında damar sağlığına dair mesajlar vermeye devam etmeyi hedeflediklerini belirtti.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.