Tedavisi geciken romatizmal sinir sıkışması, ömrü azaltıyor

Tedavisi geciken romatizmal sinir sıkışması, ömrü azaltıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru, iltihaplı eklem romatizmaları ile eldeki sinir sıkışmalarında erken teşhis ve tedavinin hasta sağlığı için büyük önem taşıd

Fatih Yalçıner'in haberi:

 Prof. Kuru, özellikle eldeki sinir sıkışmalarının zamanında tedavi edilmemesi halinde hem sakatlığa hem de yaşam süresinde 10 yıl kısalmaya sebep olabileceğini kaydetti.

Görülme sıklığı dünyada yüzde 1 iken bu oran Türkiye'de yüzde 0,5 ile yüzde 1 arasında değişiyor. Türkiye'de iltihaplı romatizmalar en çok eklemlerde görülürken, iltihapsız romatizmalar ise halk arasında kireçlenme olarak bilinen boyun, disk ve omurgada ortaya çıkıyor. Tedaviye zamanında başlanmaması halinde ise hastaların yüzde 20'sini iş özürlü duruma düşürüp, daha ileri safhada ise sakat bırakabiliyor. 170'ten fazla tanımlı çeşidi bulunan romatizmal hastalıklarla ilgili bilgi veren Prof. Ömer Kuru, 75 milyon nüfuslu Türkiye'de ortalama 400 bin kişinin bu hastalıkla mücadele ettiğini dile getirdi. Kol eklemlerindeki romatizma sırasında meydana gelebilecek sinir sıkılmalarının erken teşhis edilmesinin önemli olduğunu söyleyen Prof. Kuru, "Hasta elinde uyuşukluk, karıncalanma, şişlik görülür. Bir süre sonra da elini sıkamamaya başlar. Tedavi edilmezse mutlaka sakatlıkla sonuçlanır. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra 12 haftada tanı konulur ve tedaviye başlanırsa hastalığı durdurmak mümkün. Gecikme durumunda büyük bir bölümü sakat duruma düşüp çalışabilme yeteneğini kaybediyor. Sinir sıkışmasında sakatlıkların yanı sıra ölüm oranları da artıyor. Bu hastalarda, normal popülasyona göre yaşam süresi kısalıyor. 10 yıl daha az yaşıyorlar." şeklinde konuştu. Prof. Kuru, "Bir veya daha fazla eklemde şişlik varsa mutlaka uzman hekime başvurulmalı. Önce modern tıp ne diyorsa yapılması, çare olmuyorsa yine doktora danışmak suretiyle alternatif tıp yöntemleri devreye konulabilir.” ifadelerini kullandı.

Zaman