Ramazan Bayramı'nda beslenmeye dikkat

Ramazan Bayramı'nda beslenmeye dikkat

Ramazan Bayramı'na bir haftadan kısa bir zaman kaldı. Bir aylık süre içerisinde değişen ve vücudun alışkanlık kazandığı yeni beslenme düzeni bayramın gelişiyle birlikte sona erecek. Ancak uzmanlar sağlıklı bir bayram ve sonrası için...

Ramazan Bayramı'na bir haftadan kısa bir zaman kaldı. Bir aylık süre içerisinde değişen ve vücudun alışkanlık kazandığı yeni beslenme düzeni bayramın gelişiyle birlikte sona erecek. Ancak uzmanlar sağlıklı bir bayram ve sonrası için beslenmeye dikkat edilmesi konusunda vatandaşları uyarıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uşak Devlet Hastanesi Diyetisyeni Fatma Gül İlhan, özellikle davetlerde, özel günlerde, bayramlarda beslenme düzeninin tamamen değiştiğini ve bu durumun sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğini söyledi. Yeterli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan İlhan, şunları kaydetti: "Ramazanla birlikte öğün sayılarımız azaldı. Uzun açlık süreci nedeniyle psikolojik olarak Ramazan Bayramı'nın ilk günüyle birlikte daha çok yemek yeme isteği ortaya çıkabilmektedir. Ramazan ayında, zengin iftar sofralarınızın ardından aldığınız kilolara, bayram süresince yenilerini eklememek, sağlıklı bir bayram geçirmek istiyorsanız yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmelisiniz."

'İKRAMI GERİ ÇEVİRMEK SAYGISIZLIK OLARAK ALGILANMAMALI'

İlhan, geleneksel olarak bütün aile bireylerinin bir araya geldiği bayramlarda zengin bir kahvaltı ile güne başlandığını ve yapılan ziyaretlerde de geleneksel yemeklerin yanısıra hamur işleri, şerbetli tatlılar, gazlı içecekler, çay, kahve ikramları yapıldığına dikkat çekti. Fatma Gül İlhan, "İkramlıkların geri çevrilmesi saygısızlık olarak düşünülmekte ve bu mazeretin arkasına sığınılarak tüm bayram boyunca aşırı derecede yemek tüketilmektedir. Aşırı yemek yeme hazımsızlık ve mide-bağırsak problemlerine sebep olabilmektedir. Bu nedenle önüne gelen her gıdayı tüketmek sağlıklı bir bireyin yapmaması gereken davranışlardandır. İkramı geri çevirmek saygısızlık olarak algılanmamalı." diye konuştu.

Vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu enerji ve besin ögeleri olan vitamin ve mineralleri yeterli ve dengeli bir şekilde almak gerektiğini kaydeden Diyetisyen İlhan bayramda yeterli ve dengeli beslenmek için şu önerilerde bulundu:

"- Oruçla birlikte yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmak için 3 ana 3 ara öğün düzenine geçilmeli ve egzersiz hayatımızın vazgeçilmezi haline getirilmeli.

- Bayrama hafif bir kahvaltı ile başlanmalı.

- Ramazan'da azalan su tüketimini günlük 2-2.5 lt çıkarmak için ziyaretlerde çay, kahve, gazlı içecekler yerine su tercih edilmeli.

- Gün içerisinde 3-4 bardak çaydan ve 2 fincan kahveden daha fazlasını tüketmemeye özen gösterilmeli.

- Ramazan boyunda sahur nedeniyle gece yemek yemeyi ramazan sonrasında da alışkanlık haline getirilmemeli.

- Bayram ziyaretlerinde araç yerine yürüme tercih edilmeli.
Bayram boyunca tatlı, çikolata, hamur işi tüketimine dikkat edilmeli.

- Misafirlerimize şerbetli tatlılar yerine sütlü meyveli tatlılar veya light dondurma ikram edilebilir.

- Gazlı içecekler yerine limonata, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, maden suyu çay ve kahve yerine de bitki çayı ikram edebiliriz.

- Ramazan boyunca oluşabilen kabızlık ve sindirim sistemi problemlerini önlemek adına mevsimindeki meyve ve günde 5 porsiyon tüketilmeli.

- Ramazan sonrası alkol tüketimine geçişte yavaş ve dikkatli olunmalı.

- Çocuklar aşırı şeker tüketiminden uzak tutulmalı, bu gıdaların tüketiminden sonra ağız ve diş temizliğine özen gösterilmeli. Aşırı şeker tüketimi çocuklarda iştahı ve ağız diş sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

- Şeker, tansiyon ve kronik hastalıları olanların bayramda da beslenme programlarını sürdürmeleri gerekmektedir.

- Şeker ve şekerli ürünleri alırken ambalajın bozuk, yırtık olmamasına son kullanma tarihine ve Tarım Köy İşleri Bakanlığı'ndan izinli olmasına dikkat edilmeli."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.