Okul Başarısı İçin Su Tüketimi Önemli

Okul Başarısı İçin Su Tüketimi Önemli

Uzmanlar, çocukların beslenme çantasına konacak yiyeceklerin mutlaka sulu yemek ihtiyacını karşılayacak yiyeceklerin olması gerektiği uyarısında bulundu.

Uzmanlar, okul başarısı için çocukların beslenmesi, ara öğünleri ve beslenme çantasına konacak yiyeceklerin dikkatli seçilmesi ve mutlaka sulu yemek ihtiyacını karşılayacak yiyeceklerin olması gerektiği uyarısında bulundu. Çocukların su gereksiniminde karşılanmasına da dikkat edilmesini isteyen uzmanlar, su gereksinimin 7–8 yaş grubu için günde 5 su bardağı, 9–13 yaş grubu için günde 8-9 bardak olduğunu kaydetti.
 
Okul çağı çocuklarının beslenmeleri ile ilgili önerilerde bulunan Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu şunları söyledi: "Kahvaltı etmeyi reddeden çocuk anne babaların en büyük problemidir. Akşam yemeği ile kahvaltı arasında yaklaşık 8-12 saatlik bir ara olması sebebiyle Sabah kahvaltısının, çocukların gelişiminde önemi büyüktür."
 
Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, açlık sonrası vücudun gereksinimi olan enerjiyi sağlayan ilk öğün Sabah kahvaltısı olduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi: "Araştırmalar, okula kahvaltı yaparak giden çocukların, kahvaltı yapmayanlara oranla okul başarısının çok daha iyi olduğunu göstermektedir. Kahvaltı alışkanlığı olmayan çocuklarda performans düşüklüğü, halsizlik ve gün boyu sağlıklı gıdaları reddetme eğilimi gözlenir. Çocukların iyi bir beslenme alışkanlığı kazanmaları için iyi bir kahvaltı alışkanlığı kazanması şarttır. Kahvaltıda 1 bardak süt mutlaka bulunmalıdır. Süt sevmeyen çocukların peynir veya yoğurt tüketiminin çok iyi olması gerekir. Süte Tat katmak istenirse bal ya da pekmez kullanılabilir. Kahvaltıda bol C vitamini içeren sebze ve meyveler tüketilirse alınan demirin vücutta daha iyi kullanılmasını sağlar. Mandalina, portakal, elma gibi meyveler veya domates, havuç gibi sebzeler kahvaltımızda yer alması gereken diğer yiyeceklerdir. Peynir, zeytin, yumurta ve tahıl ürünleri ise kahvaltının olmazsa olmazlarıdır. Kahvaltıda hazır sosis ve salam tüketiminden kaçınmak doğru olur."
 
Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, sağlıklı beslenme için çocukların beslenme çantasına bulunması gereken yiyecekleri şöyle sıraladı. Çok tahıllı ekmek arası köfte ya da peynir veya ızgara tavuk, marul, kırmızıbiber, ayran. Çok tahıllı un, kabak, yumurta, peynir ve mevsim yeşillikleri ile hazırlanmış fırın mücver, ayran. Çok tahıllı un ile hazırlanmış sebzeli krep, taze sıkılmış meyve suyu. Çok tahıllı un ve kurutulmuş meyve/yağlı tohumlarla hazırlanmış ev yapımı kek ya da kurabiye, süt. Çok tahıllı un ile hazırlanmış sebzeli peynirli ev yapımı poğaça, taze sıkılmış meyve suyu. Sebzeli (kabaklı, ıspanaklı) tavuklu ya da kıymalı mini börek, cherry domates, ayran. Taze-mevsiminde meyveler (muz, mandalina, elma, üzüm, kiraz, erik gibi). Yoğurt. Söğüş sebzeler (domates, salatalık, marul, havuç gibi). Kutu sütler (kefir, ev yapımı milkshake gibi süt ürünleri de olabilir). Katkısız meyve suları (yüzde 100 veya sıkma meyve suyu). Yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem gibi). Kuru meyveler (kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm gibi). Su gereksinimi 7–8 yaş grubu için günde 5 su bardağı, 9–13 yaş grubu için günde 8-9 su bardağı su tüketimi yapılmalı.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.