Nargile, gençleri sigara ve madde bağımlılığıyla tanıştırıyor

Nargile, gençleri sigara ve madde bağımlılığıyla tanıştırıyor

Yaz sıcaklarının gelmesiyle birlikte pastane ve kafeler, nargile için mekânlar hazırlıyor. Çeşitli meyve aromalarıyla özellikle gençlere sunulan nargile, sigara içimine basamak oluşturuyor.

Yapılan araştırmalara göre nargile, sigaraya başlama sebeplerinin başında geliyor. Tütün ve tütün mamullerinin akciğere verdiği zarar ve nargile içimiyle bulaşan hastalıklarla ilgili çalışmalar yapan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, nargile dumanının tütün mamulleri kadar sağlığa zararlı olduğunu söyledi. Nargilenin, gençler arasında tütün mamulleri içiminde atlama taşı olduğunu belirten Prof. Dr. Kılınç, nargilenin sigara kadar zararlı olması yanında su devir daimine bağlı verem hastalığına yakalanma riskinin fazla olduğunu kaydetti.
 
Nargilenin zararlı olmadığı söylentilerinin tamamen yalan ve tütün endüstrisinin bir oyunu olduğunun altını çizen Kılınç, nargilenin marpucu değişse de su devir daimi değişmediği için verem hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu ifade etti.
 
Yasa gereği 18 yaşından küçüklerin nargile içmesinin yasak olduğunu belirten Kılınç, 18 yaşından küçüklere nargile içiren işletmelerin Alo 155 hattına ihbar edilmesinin yeterli olacağını kaydetti. Kılınç, “Nargile, sigaradan daha tehlikeli. Tütün sektörü, nargilenin tütününü değişik aromalı yaparak gençler için cazip hale getiriyor. Nargile kullanımı, üst solunum yolu hastalıkları ve verem hastalığına bulaşmayı sağlıyor. Nargile, gençlerin tütün kullanmada sıçrama tahtasıdır.” dedi.
 
Manavgat Sağlık Derneği (MASADER) Başkanı genel cerrahi uzmanı Opr. Dr. Emin Canan, yaptıkları anket çalışmasında gençlerin yüzde 72’sinin arkadaş çevresi, özenti ve nargile içimine bağlı olarak sigara kullandığını söyledi. Nargile yerlerinin genelde gençlere cazip gelmesi için otantik eşyalarla dizayn edildiğini belirten Canan, nargile içimine başlayan bir gencin bir ay gibi kısa sürede sigara içmeye de başladığını kaydetti. Canan, “Nargile, gençlerin sigaraya başlamasında basamak. Gençler, nargileye genelde zararsız diye başlıyor. Ardından arkadaşının verdiği sigara ile bir defadan bir şey olmaz diyerek başlıyor. Nargile, ağız yoluyla bulaşacak her türlü hastalığa açık. Gençlerimizi nargileden uzak tutalım. Nargile içiminin bir sonraki aşaması tütün kullanımı.” dedi. Yeşilay Cemiyeti Manavgat Şube Başkanı Fatih Kaplan, nargilenin, sigaraya başlamada basamak olduğu için tehlikeli olduğunu söyledi. Kaplan, nargilenin sigaradan daha tehlikeli olduğunu kaydetti.
 
Narkotik uzmanı İsa Altun, gençlerin, sigara ve bağımlı madde kullanımına nargile içilen ortamlarda arkadaş çevresine bağlı başladığını söyledi. Altun, nargile içenlerin yüzde 67’sinin de sigara kullandığını kaydetti.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.