Mevsim değişikliğine dikkat

Mevsim değişikliğine dikkat

Mevsim değişikliğiyle birlikte şiddetli baş ağrısı, eklem ağrıları kendini göstermeye başladıysa dikkat!

KBB ve Baş Boyun Cerrahı Op. Dr. Erkan Aktan, antibiyotik kullanımının gripte kesinlikle yeri olmadığını vurgulayarak, gribin yüksek ateş, şiddetli baş ve eklem ağrılarıyla kendini gösterdiğini belirtti.

"Hasta öksürüyorsa bunu rahatlatmak, ateş çok fazla yükseldiyse düşürmek, kas ağrıları varsa bunu giderecek tedavi yapmaktır. Burada bilinmesi gereken ateş düşürücülerin ve antibiyotiklerin hastalığı tedavi etmediğidir."

Dr. Aktan; "Ruhsatları aslında 2 yaşın altındaki çocuklara uygun olmayan bu ilaçların 6 aylık bebeklere kadar yaygın olarak kullanımını görmekteyiz. Ülkemizde Maalesef bu ilaçların çoğu reçeteye tabi değil ve hasta yakını tarafından eczaneden kolaylıkla alınabilmektedir. Yine yanlış kullanıma bağlı doz aşımı durumlarında çocuk ölümleriyle de karşılaşılabilir."
 
PAÇAVRA HASTALIĞI
 
Virüse yönelik ilaçların sağlıklı kişiler tarafından rutin olarak tüketilmesi doğru değildir. İlerde  kişilerde oluşabilecek ciddi, ölümcül grip virüs enfeksiyonlarında daha önce kullanıma bağlı virüste oluşan direnç nedeniyle hastalık ölümle sonuçlanabilir. Bu ilaçlar kullanıldığında hastalığın daha çabuk geçtiği gözlemlenmiştir. Ancak bu ilaçların kronik akciğer, karaciğer, böbrek, diyabet ve kalp hastalarında kullanılması daha doğru olacaktır. 
Tedavide öncelikle kış aylarında hastalığa yakalanmamak için çaba gösterilmelidir. Ellerin sık sık sabunla ya da antibakteriyel sıvılarla yıkanması, ellerin ağız, burun ve göze temasının en aza indirilmesi, kış aylarında öpüşmelerden uzak durulması ve tokalaşmalarla yetinilmesi ilk basamak korunmayı oluşturur. Yine uyku düzenine dikkat etmek, vücut direncini kıracak uzun uykusuzluk, alkol alımı, uzun saatler çalışma, yeme düzeninde bozulma, sigara kullanımı gibi şeylerden uzak durmak korunmada önemli diğer maddelerdir.

Risk altındakilerin her yıl ekim- kasım aylarında aşılanması son derece faydalıdır.
Okul çağındaki çocuklar, 2 yaş ile okul çağı arası çocuklar, 60 yaş üstü kişiler,  kronik hastalıkları olanlar ve risk altındaki çalışanlar( itfaiye, hastane çalışanları vs.) aşılanmalıdır.
 
GEBELİKTE DAHA DA DİKKATLİ OLUN

Aşı canlılığı olmayan virüslerden elde edildiği için gebelikte risk altındaki hamilelerde de kullanılabilir. Ancak mümkünse aşılama ilk 3 aylık periyoda denk getirilmemelidir.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.