Kolesterol ve ilaçları düşmanınız değil

Kolesterol ve ilaçları düşmanınız değil

Kolesterol ve ilaçları düşmanınız değil

'Halk arasında "kötü kolesterol" olarak bilinen ve fazlası kalp krizine neden olan LDL kolesterolunun vücut için de gerekli bir madde olduğunu belirten Medicana International Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Fehmi Töre, "Kolesterol insan vücudu için gerekli bir maddedir. Azı da fazlası gibi soruna neden olur.

Konu sağlık olunca doğru diye bilinen yanlışlar, kişilerin yaşamını ve yaşam kalitesini tehdit edebiliyor. Kalp sağlığı konusunda son dönemde özellikle kolesterol ve kolesterol ilaçlarının zararlı olduğu söylemlerinin bu duruma örnek oluşturduğuna dikkat çeken Medicana International Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Fehmi Töre, "Kolesterol insan vücudu için gerekli bir maddedir. Azı da fazlası gibi soruna neden olur. Kolesterol düşürücü ilaçlar da doğru kullanılırsa zararlı değildir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hasan Fehmi Töre, özellikle halk arasında 'kötü kolesterol' diye de adlandırılan LDL kolesterolün fazlasının koroner damarları daraltarak 5-10 yıl gibi bir süre içinde hayati tehlike yarattığını belirtti. Töre, "Burada dikkat edilmesi gereken ve yanlış inanışlara neden olan konu, kolesterol ilaçlarının uzun süre ve yüksek dozda kullanılması sonucu kan LDL kolesterolü düzeyinin normalin altına düşmesidir. Bu durumda başta kol ve bacaklarda olmak üzere önemli ağrı ve sızılar hissedilir. Bu ağrılar LDL kolesterolün normalden fazla düşmesi nedeniyle kaslarda erime ve incelme olmasından kaynaklanır" diye konuştu.

"KOLESTEROL DÜZEYİNİ ARALIKLARLA ÖLÇMEK ÖNEMLİ"

Töre, şunları kaydetti: "Kan kolesterol düzeyleri belli aralıklarla ölçülmeli, fazla yükselmesine ve fazla düşmesine izin verilmemelidir. LDL kolesterolünün Türk toplumu için normal değerleri, 100 ile 130 miligram'dır. 130 miligram üstüne çıkan değerlerde, kolesterol düşürücü ilaca başlanmalı ve 100 miligrama düşünceye kadar düşük dozda ilaç kullanmalıdır. Düşük dozda kullanılması da çok önemlidir. Yüksek doz ilaçla kolesterol hızla düşürülürse vücut bunu fark ederek ilacın kesilmesinden sonra kolesterolü aynı hızla tamamlar. Düşük doz ilaç ise vücudun çok fark etmediği bir hızda kolesterolün yavaş düşürülmesini ve ilaç kesildiğinde de kolesterolün yavaş yükselmesini sağlar." 

ilaç, kolesterol

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.