Kişiye özel kanser tedavisi geliyor

Kişiye özel kanser tedavisi geliyor

Prof. Dr. Burhan Ferhanoğlu, önümüzdeki yıllarda kanser tedavisinin giderek "kişiye özel" geliştirileceğini belirterek, "Terminatör hücrelerin hastadan alınması, işlenmesi ve yeniden hastaya verilmesi yaklaşık 10-11 günü buluyor.

 Şimdilik özellikle B hücreleri lenfoma ve lösemilerin tedavisinde kullanılan bu teknoloji gelecek günlerde multiple miyelom gibi diğer kan kanserlerinin ve ardından tüm kanselerin tedavisi için de umut vaat ediyor" dedi.
 
7. Hematolojide Yeni Eğilimler Sempozyumu, yarın gerçekleştirilecek. Sempozyumda, kanserlerin genetik yapılarına göre alt gruplara ayrılması ve bu konudaki son çalışmalar ile lenfoma, lösemi, multiple miyelom gibi kanserlerin yanı sıra kansızlık, pıhtılaşma sorunları ile ilgili kan hastalıkları ve onların tedavilerine yön verecek yeni moleküller masaya yatırılacak.

Sempozyuma ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Mustafa Çetiner, 2013'te tıp alanında "tıp mühendisliği" adlı yeni bir meslek doğduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bu mühendislik çalışmalar sonunda, hastanın kendi hücrelerini kanseri yok etmek için kullanabiliyoruz. Çünkü öncesinde kanser hücreleri kendilerini silikleştiriyor, bağışıklık sisteminin gözünden kaçmayı başarabiliyor ve bu sayede vücutta çoğalabiliyordu. Tıp mühendisleri, bağışıklık hücrelerini dışarı alıp, kanserli hücreyi tanımlayabilecek bir yapı kazandırdı. Daha sonra bu işlenen hücreler, hastaya geri verildi ve sonuçların çok başarılı olduğu görüldü."

Prof. Dr. Burhan Ferhanoğlu ise bu tedavinin tamamen kişiye özel olduğunu vurgulayarak, önümüzdeki yıllarda kanser tedavisinin giderek "kişiye özel" geliştirileceğini söyledi.

Terminatör hücrelerin hastadan alınması, işlenmesi ve yeniden hastaya verilmesinin yaklaşık 10-11 günü bulduğunu belirten Ferhanoğlu, "Şimdilik özellikle B hücreleri lenfoma ve lösemilerin tedavisinde kullanılan bu teknoloji gelecek günlerde multiple miyelom gibi diğer kan kanserlerinin ve ardından tüm kanselerin tedavisi için de umut vaat ediyor" diye konuştu.

Uluslararası Miyelom Vakfı'nın kurucularından Prof. Dr. Brian Durie da bu teknolojinin özellikle miyelom tedavisinde diğer yeni ilaçlarla birleştirildiğinde çok büyük başarı sağlayabileceğine inandığını belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.