Kanser, en çok kilolu insanlarda görülüyor

Kanser, en çok kilolu insanlarda görülüyor

Obez hastalığının ortaya çıkmasında akla gelen ilk faktör şüphesiz sağlıksız beslenmedir.

 Yeme içme alışkanlıklarının değişmemesi durumunda obezitenin çağın hastalığı olacağını belirten uzmanlar, obeziteye bağlı kanserlerin de artacağı uyarısında bulunuyor. Zira obez hastaların yaşam tarzı kanser sebepleriyle bire bir örtüşüyor.

Mangalda dikkatsiz et pişirme, kızarmış-yanmış etler, diyetle ilgili yapılmaması gereken yanlışlar ve obezite kimi zaman kanser hastalığına yol açabiliyor. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Kutlu Erol, obezite hastalarının kansere yakalanma oranlarının diğerlerine göre daha fazla olduğunu söylüyor. Her geçen gün obeziteyle ilişkili olan yeni kanser türlerinin ortaya çıktığını belirten Erol, “Özellikle obez hastalarının yaşam tarzı kansere sebep olan bir yaşam tarzıyla bire bir örtüşmekte. Buna en sık olarak pankreas, mide, bağırsak, kolon, meme, rahim, yumurtalık kanseri örnek verilebilir.” diyor.

Yaşam tarzı ve yeme alışkanlıklarımızdaki problemlerin obeziteye davetiye çıkardığını dile getiren Erol’a göre bu hastalık vücutta tek başına yağ fazlalığı anlamına gelmiyor. Aynı zamanda bütün metabolizmada ciddi bir iltihabi durum oluşturuyor. Obezitesi olan bir kişide şeker metabolizması bozuluyor ve şeker hastalığına da meyil artıyor. Erol, “Tümör hücreleri şekeri severler. Onun için şeker hastalığına meyil olan durumlarda tümör hücrelerinin çoğalması için uygun olan ortam oluşmuş olur.” diye konuşuyor. Obez hastalarda daha sık görülen reflü rahatsızlığının uzun süreli olduğunda mide kanserine de dönüşebileceğini kaydeden Erol, “Kişide uzun süre reflü olduğu için ileride yemek borusu kanserine yakalanabilir. Onun için obez kişilerde reflü çok sık görülür. Uzun süreli reflü de yemek borusu kanserine yol açabilir.” uyarısını yapıyor.

Obeziteyle ilgili bir başka tehlikenin ise bağırsak kanseri olduğunu hatırlatan Erol, şu tavsiyelerde bulunuyor: “Obez kişilerde yanlış yeme alışkanlığı bağırsak çeperinde habis hücre oluşumuna zemin hazırlar. Bu yaşam tarzı ve yeme alışkanlığı; alışkanlık haline geldiği zaman değiştirmek zordur. Yıllar içinde kolon kanserine yakalanma riski artar. Mide kanserini artıran sebeplerden birisi de hazır gıda tüketimidir. Kanser riskini azaltmanın yolu ise kilo vermekten geçiyor.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.