Her beş bebekten biri ‘bodur'

Her beş bebekten biri ‘bodur'

Türkiye'de bebeklerin beslenme durumu ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı raporda çarpıcı veriler yer aldı.

Rapora göre, ‘malnütrisyon' olarak adlandırılan kötü beslenme oranları incelendiğinde 2 yaş altındaki bebeklerin yüzde 22,2'sinin, yani her beş bebekten birinin bodur olduğu tespit edildi. Bebeklerin yüzde 5,8'inin düşük kilolu olduğu belirtilirken, ileri derecede bodurluk oranının ise yüzde 9,3 olduğuna dikkat çekildi. Bu durumun yetersiz beslenme ve buna bağlı olarak mikrobesin eksikliğinden kaynaklandığı belirtildi. Raporda emzirmenin Türkiye'de yaygın bir uygulama olduğu ancak ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenme oranlarının yeterli olmadığı belirtildi. İnek sütü ve süt ürünlerine azımsanmayacak oranda altı aydan önce yüksek oranda dokuzuncu aydan önce başlandığı ifade edildi. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Aile Sağlık Merkezi tarafından hazırlanan ‘Bebek Beslenme Rehberi' adlı raporda, kötü beslenmenin bebeklerde hastalık riskini artırdığı ve beş yaş altı ölümlerin üçte birinden sorumlu olduğu vurgulandı. Kötü beslenmenin, çok önemli bir sağlık sorunu olan ve Türkiye'deki bebeklerde sıklıkla görülen demir eksikliği anemisinin de sebebi olduğu belirtildi. İlk iki yaştaki malnütrisyonun (kötü beslenme) boy kısalığına neden olduğu ve bebeklikte malnütrisyonlu olan erişkinlerin ‘entelektüel performansının' daha düşük olduğunun altı çizildi. Dünyada en sık rastlanan mikrobesin eksikliğinin demir eksikliği olduğu vurgulandı. Ayrıca kötü beslenmenin önemli bir halk sağlığı problemi olan ‘obezitenin' de önemli bir sebebi olduğuna değinildi.

Bebekler için beslenme önerileri:

Doğumdan altıncı aya kadar bebeğinizi her istediğinde, gece ve gündüz günde toplam en az 8 kez emzirmelisiniz. Bebeğinize sadece anne sütü verin. Başka hiçbir besin ya da içecek (su, çay, meyve suyu, yemek suları, hazır mama, inek sütü) vermeyin.

6. aydan 12. aya kadar bebeğiniz her istediğinde emzirmeye devam edin. Emzirmenin yanında besleyici tamamlayıcı besinlerden her öğünde bir çay bardağı kadar verin. Bebeğinizin yeterli kilo almadığını ya da sütünüzün yetmediğini düşünüyorsanız, katı gıdayı artırmayın, bir sağlık kuruluşuna başvurun.

12. aydan 2 yaşına kadar bebeğiniz her istediğinde emzirmeye devam edin. Büyüme çağındaki çocuk ve gençler günde en az 500 ml süt tüketmeli. Günde beş kez ailenin yediği yemeklerden (baharatsız ve az yağlı) verin. (Toplam: 548 kcal) bir öğünde çocuğunuza vereceğiniz yemek miktarı 1 su bardağı kadar olmalıdır.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.