Hangisi daha tehlikeli: Bir yılda Covid 19'dan 2.2 milyon kişi, hava kirliliğinden 4.5 milyon kişi öldü

Hangisi daha tehlikeli: Bir yılda Covid 19'dan 2.2 milyon kişi, hava kirliliğinden 4.5 milyon kişi öldü

2020 yılının ilk aylarında ortaya çıkan Covid-19 pandemisi nedeniyle bugüne kadar dünyada 6,5 milyon insan öldü. Hava kirliliğinden ölen sayısı daha çok ama birinde kıyamet koparken diğerinde gerekli adım atılmıyor

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi Direktörü Sivalingam, "Hava kirliliği nedeniyle ortaya çıkan hastalıklardan dolayı 40 bin çocuğun 5 yaşına gelmeden öldüğü tahmin ediliyor. Bu ölümler çoğunlukla düşük gelirli ülkelerde görülüyor." dedi.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) Direktörü Nandikesh Sivalingam, fosil yakıtlarla ortaya çıkan hava kirleticilerine maruz kalmanın, iskemik kalp hastalığı, KOAH, akciğer kanseri, alt solunum yolu enfeksiyonları, erken doğum, tip 2 diyabet, felç ve astım gibi hastalıklara neden olabildiğini belirterek, "Fosil yakıt kaynaklı hava kirliliğinin her yıl 4,5 milyon insanın erken ölümüne yol açtığı tahmin ediliyor." dedi.

Birleşmiş Milletler, hava kalitesini iyileştirmeye dönük çalışmaları teşvik etmek ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla Aralık 2019'da gerçekleştirdiği 74'üncü oturumunda 7 Eylül'ü "Mavi Gökyüzü İçin Temiz Hava Günü" ilan etti.

Mavi Gökyüzü İçin Temiz Hava Günü dolayısıyla AA muhabirine fosil yakıtların hava kirliliği üzerindeki etkilerini değerlendiren CREA Direktörü Nandikesh Sivalingam, küresel ısınma ve hava kirliliği arasında önemli bir bağlantı olduğunu; elektrik üretimi, endüstriyel üretim, ulaşım ve diğer çeşitli enerji ihtiyaçları için kömür, petrol ve gaz biçimindeki fosil yakıtların kullanımının hem hava kirliliği hem de iklim değişikliği üzerinde tırmandırıcı bir etkisi bulunduğunu belirtti.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.