Gereksiz tüketilen ağrı kesici ve antibiyotikler, ilaç israfını artırdı

Gereksiz tüketilen ağrı kesici ve antibiyotikler, ilaç israfını artırdı

Son yıllarda giyim ve yemek konusunda yaşanan israf, sağlık sektöründe de ürkütücü boyutlara ulaştı.

 Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında, düşük fiyatlı ilaç politikasını devreye sokan Sağlık Bakanlığı, vatandaşın bilinçsiz ilaç kullanımını önleyecek politikalar geliştiremedi.

Türkiye'de ilaç tüketiminin son yıllarda önemli ölçüde artış göstermesiyle israf da günden güne arttı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre, 2008 yılında 10,7 milyar TL olan ilaç harcamaları 2014 yılı itibarıyla 15 milyar TL'nin üzerine çıktı. Benzer şekilde tedavi harcamaları da aynı dönemde 13,9 milyar TL'den 29,2 milyar TL'ye yükseldi.

Türkiye Akılcı İlaç Kullanımı Platformu Başkanı Prof. Dr. Cankut Tulunay'ın verdiği rakamlara göre sadece yıllık ilaç israfı 2 milyar dolar seviyesine çıktı. Toplam sağlık harcamalarındaki israf ise 10 milyar doların üzerine tırmandı. Konu hakkında bilgi veren Prof. Tulunay, yaptıkları bir araştırmaya göre vatandaşın evinde bulundurduğu ilaçların yüzde 15'inin paketi dahi açılmamış durumda olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Evlerde biriken ve gereksiz yere tüketilen ilaçların başında mide ilaçlarının daha sonra ise ağrı kesici ve antibiyotiklerin geldiğini ifade eden Tulunay, SGK ve Sağlık Bakanlığı'nın çalışmalarının yetersiz kaldığını öne sürdü. İlaç israfına neden olan etmenler hakkında bilgi veren Prof. Tulunay, “İlaç sanayii, karşısındaki sağlık otoritesinin zaaflarını çok iyi bilir, öğrenir ve ondan faydalanır. ‘İlaç olmayan ilaçları' mucize ilaç diye piyasaya sunar. İlaç olmayan ilaçların dünyadaki en büyük müşterisi Türkiye'dir. İlaç olmayan ilaçlar derken hiçbir derde deva olmayan ilaçları kastediyorum.” dedi. Tulunay, “Geriye kalan sağlık harcamalarına baktığımızda ise gereksiz tetkikler, ameliyatlar ve MR gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkan toplam israf 10 milyar doların üzerinde.” ifadelerini kullandı.

HASTA DOKTORA ‘İLAÇ YAZ' BASKISI YAPIYOR

Prof. Cankut Tulunay, son dönemde uygulanan yanlış politikalar neticesinde Türkiye'de tıp eğitiminin dibe vurduğunu belirterek, “Dolayısıyla ileriki yıllarda ilaç israfı daha da artacaktır. Çünkü birçok hekimin yeterli bilgisi yok. Ne yazık ki tıp fakültesini bitiren öğrencilerin arasında Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda (TUS) çok çok düşük puanlar alanlar var. Bunların bir kısmı aile hekimiliği yapıyor. Küçük ama önemli bir ölçüttür. Reçeteye iki-üç romatizma ilacını birden yazan hekimler var. Doktorların eğitim eksikliği ve ilaç bilgilerinin yetersiz oluşu önemli bir sorundur.” dedi. Hastanın doktora baskısının da ilaç israfının nedenlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek “Hasta geliyor doktora ilacı dikte ettiriyor. Bunu yazan doktor, doktor değildir. Ayrıca reçetesiz ilaç satışı ve eczacıların bilgi eksikliği de başka bir nedendir.” diye konuştu.

Zaman 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.