Geç evlenmek kısırlığa neden oluyor!

Geç evlenmek kısırlığa neden oluyor!

Günümüzde evlenme yaşının yükselmesinin ve evlenen çiftlerinden çocuk yapmayı sürekli ertelemelerinin kısırlığın en önemli nedenleri arasında yer aldığı belirtildi.

Konuyla ilgili bilgiler veren Medical Park Karadeniz Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi Doktorlarından Jin.Opr.Dr. Hasan Tahsin Sanisoğlu, kadının yaşı ilerledikçe gebelik şansının azaldığına dikkat çekti. Sanisoğlu, “Yaş ilerledikçe düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilene dek geçen süre uzar. 25 yaşındaki bir kadın genellikle 2-3 ay içinde gebe kalırken, 35 yaşın üzerindeki normal kadınlarda bu süre 6 aydan uzun sürebilir” dedi.

Erkekler de ise yaş ilerleyince üreme sağlığı kısmen bozulduğuna işaret eden Sanisoğlu, ”Erkeklerde de 60 yaş üzerinde sperm sayı ve kalitesinde azalma görülebilir. Ancak kadınlardan farklı olarak erkekler yaşamlarının tümü boyunca üretkendirler. Çiftlerde kısırlık erkek, kadın veya her ikisindeki problemlere bağlı olabilir. Kısır çiftlerde problem yüzde 40 erkekte, yüzde 40 kadında ve yüzde 20 ise her ikisinde beraberdir. Günümüzde evlenme yaşı arttığı için ve evlenen çiftler çocuk yapmayı erteledikleri için kısırlık daha sık görülmektedir. Ayrıca enfeksiyonların artması tüplerde tıkanıklığa neden olarak kısırlığa yol açar. Stres de genelde kısırlığın sonucudur. Fakat çok ağır stres yumurtlamada problemlere ve cinsel ilişki sıklığının azalmasına da neden olur” ifadelerini kullandı.

İnsanların günümüzde tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olabildiklerini kaydeden Sanisoğlu, ancak bu tedavinin maddi ve manevi sabır gerektirdiğini kaydetti. Sanisoğlu,”Bu çiftin kısırlık problemine ve probleminin derecesine bağlıdır. Bazı nedenler çok kolay tedavi edilirken, diğerlerinde gelişmiş tekniklerin kullanılması ve zaman gerekebilir. İnfertilite tedavileri maddi ve manevi sabır gerektirir. Doğum kontrol hapları kısırlık yapmaz. Ancak bu hapları kullanmayı bıraktıktan sonra gebeliğin gerçekleşebilmesi için bir kaç ay geçebilir. Özellikle ileri yaş kadınlarda bu durum daha belirgin olup bu etki geçicidir” diye konuştu.

TÜP BEBEK İŞLEMİNİZDEKİ BAŞARILIYI ARTTIRMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Sanisoğlu, tüp bebek tedavisinde başarıya ulaşmanın yollarını şu şekilde sıraladı:

Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız. Sigarayı bırakınız. Bir çok çalışma sigara içmenin hamilelik oranlarını azalttığını düşündürmektedir. Eğer tamamen bırakamıyorsanız, özellikle embriyo transferinden sonraki dönemde sigara sayısını azaltmanız bile olumlu bir etki yapacaktır. Alkol almayınız. Tüp bebek tedavisinde erkekler ve kadınlar yumurta toplama işleminden önce günde iki kadehten fazla alkol almamalıdır. Embriyo transferinden sonra kadın partner tüm alkollü içeceklerden kaçınmalıdır. Sıcak banyo ve saunaya girmeyiniz. Yüksek sıcaklığın, sperm hareketliliği (motilitesi) ve rahimdeki embriyo üzerine olumsuz etkide bulunduğu gösterilmiştir. Erkekler, yumurta toplama işleminden en az 90 gün öncesinden itibaren; kadınlar da embriyo transferinden sonra yüksek sıcaklıktan uzak durmalıdırlar.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.