Fazla soda zayıflatmıyor, böbrek taşına yol açıyor

Fazla soda zayıflatmıyor, böbrek taşına yol açıyor

Yaz aylarında en yaygın tüketilen soğuk içeceklerden soda, bilinenin aksine zayıflatmıyor.

 Üstelik tadında fark edilmeyen karbonat ve sülfat tuzları, tansiyonu yüksek kişiler için büyük risk oluşturuyor. Günde 2 şişeden fazla tüketilmesi ise diş sararması ve böbrek taşı gibi hastalıklara yol açabiliyor.

Yemeğin fazla kaçırıldığı zamanlarda akla ilk gelen, soda içmek oluyor. Oysa soda zannedilenin aksine sindirime yardımcı olmuyor. Üstelik tansiyon hastalarına içerdiği tuz sebebiyle de büyük risk oluşturuyor. Soda gibi ürünlerin karbondioksit ile gazlı içecek haline getirildiğini hatırlatan Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Uzmanı Mahmut Gündüz, “Sodaya işlenen karbondioksidi vücut istemez. Çünkü insan vücudu oksijeni almaya, karbondioksidi atmaya programlıdır.” diyor. Hücre içinde enerjinin yakılması, zihinsel fonksiyonlar gibi birçok işin kandaki oksijen oranıyla ilişkili olduğunu kaydeden Gündüz, “Ayrıca sodadaki mineraller, çoğunlukla karbonat, sülfat gibi tuzlar içerir. Bunlar tuz tadı vermeyen tuzlardır. Tıpkı tatlı olduğunu düşünmediğimiz ama kan şekerini yükseltebilen pilav, patates gibi. Tuz tadı vermeyen bu mineral tuzları tansiyonu yükseltebilir.” ifadelerini kullanıyor. Yemek sonrası sodanın bir faydası olmadığını aktaran uzman, “Hızlı yemek yediğimizde hava yutarız. Midedeki bu gaz birikiminin üzerine sodanın gazı da eklendiğinde, mevcut gazı çıkarmak kolaylaşır ve mekanik bir rahatlama meydana gelir. Oysa sodanın bileşiminde sindirim enzimi yoktur. Sadece midedeki gazdan kaynaklanan gerginliği atmaya yardımcı olmuştur. Takip eden saatlerde içerdiği tuzların oluşturacağı ödem de cabasıdır.” uyarısında bulunuyor. Ağır sporlar yapmayanların günlük beslenmesinde sodaya ihtiyaç duymayacağını belirten Gündüz, ihtiyaç duyulan minerallerin bakliyat, sebze, et, balık, kuruyemiş gibi sağlıklı besinlerle de alınabileceğini vurguluyor.

TANSİYONU DÜŞÜK KİŞİLER SODA TÜKETEBİLİR

Minerallerin vücuda sürekli soda ile yüklenmesiyle bir mineral birikimi olacağını söyleyen Mahmut Gündüz, günde 2 ve daha fazla soda tüketmenin içinde bulunan tuzlar nedeniyle böbrek taşı oluşumuna neden olabileceğini ifade ediyor. Sodadaki flor mineralinin fazla tüketilmesinin dişleri de sarartacağına değinen uzman, sodayı yalnızca tansiyonun düşük olduğu zamanlarda içmeyi öneriyor.

Sodayı sindirime yardımcı olduğunu düşünerek, zayıflamak için tüketenlerin de olduğunu söyleyen beslenme ve diyet uzmanı Hayrettin Mutlu ise sodanın zayıflamaya hiçbir etkisi olmadığını kaydediyor. “Böbrek, kalp, tansiyon gibi rahatsızlıklarınız yoksa günde bir kere içmenizin bir zararı olmaz.” diyen Mutlu, ancak midede asit salınımını artırdığı için aşırıya kaçılmamasını tavsiye ediyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.