Diyabet hastalarının korkulu rüyası 'diyabetik nöropati'

Diyabet hastalarının korkulu rüyası 'diyabetik nöropati'

Samsun'da özel bir hastanede görevli Nöroloji Uzm.Dr. Serpil Kıroğlu Yön, diyabet hastalarının korkulu rüyasının 'Diyabetik nöropati' olduğunu belirtti.

Diyabetik nöropatinin hastalarda farklı şekillerde görüldüğünü ifade eden Dr. Yön, "Vücudunda yanma, batma, acıma, uyuşma, hissizlik olur. Henüz diyabeti tespit edilmemiş bazı hastalarda nöropatik yakınmalar ilk bulgu olabilir. Mide bağırsak sistemi ile ilgili şikayetler, terleme ve çeşitli kardiyovasküler şikayetler olabilir" dedi.
 
Diyabetik nöropati hakkında bilgi veren Nöroloji Uzmanı Dr.Serpil Kıroğlu Yön, diyabet hastalarının yaşam kalitesini etkileyen en önemli tutulumlardan birinin sinir sistemine olan etkileri olduğunu ifade etti. Diyabetin periferik sinir sistemi tutulumuna 'diyabetik nöropati' denildiğini kaydeden Dr.Yön, "Örneğin gece sabaha kadar ayakları elleri yanan, batışan, sıcak basan üzerine çarşaf dahi değdiremeyen birini düşünün, vereceğimiz bir tek ilaçla şikayeti rahatlayabilir. Ya da ayaklarındaki hissizlikten dolayı ayak yaraları olan bir diyabet hastasının yara kontrolü ve diğer önlemlerle belki de ileride o bacağın kangren ve kesilmesini önleyebiliriz" dedi. 
 
Diyabetik nöropatinin hastalarda farklı şekillerde görüldüğünü söyleyen Uzm.Dr. Serpil Kıroğlu Yön, "En sık el ve ayakların uç kısımlarından başlar, yukarı doğru yayılır. Yanma, batma, acıma, uyuşma, hissizlik olur. Güçsüzlük, kaslarda erime ve otonom şikayetler de eşlik edebilir. Hastaların kan şekeri genellikle yüksektir. Henüz diyabeti tespit edilmemiş bazı hastalarda nöropatik yakınmalar ilk bulgu olabilir. Yeni tanı konulmuş kan şekeri yüksek nöropatisi olan bir hastada, şeker hastalığı tedavisi ile şikayetlerde düzelme görülebilir. Mide bağırsak sistemi ile ilgili şikayetler, terleme ve çeşitli kardiyovasküler şikayetler olabilir. Ayağa kalkınca baş dönmesi, baygınlık ile pozisyona bağlı tansiyon düşüklüğü sık bir bulgudur. Yine şeker krizi esnasında nöropatik yakınmalar artabilir, kriz tedavisi ile düzelme görülebilir. Diyabetik nöropatinin önlenmesi ve tedavisinde ilk basamak kan glikoz düzeyinin iyi kontrol altında tutulmasıdır. Bununla beraber diyabetik nöropatinin ağrı, duyu bozuklukları ve otonom bozukluklar gibi semptomlarına yönelik tedaviler, hastanın yaşam konforunu etkilemesi nedeniyle özel bir önem taşır" diye konuştu. 
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.