Diyabet hastaları sağlıklı bir oruç tutabilir

Diyabet hastaları sağlıklı bir oruç tutabilir

Dr. M.Temel Yılmaz, şeker hastalarının Ramazan’da beslenme konusunda dikkat etmesi gereken noktaları şu şekilde belirtti:

Ramazan ayında bu yıl oruç süresi 17 saate kadar uzuyor. Aç kalınan süre özellikle diyabet hastaları ve diyabet riski taşıyanlar için sağlık riski oluşturabiliyor.

Dr. M.Temel Yılmaz, doğru beslenme ile insülin direnci veya gizli şekeri olanların ya da diyabetlilerin Ramazan'ı sağlıklı bir şekilde geçirebileceğini söyledi.

Diyabetlilerin doktor kontrolünde olmak kaydıyla oruç tutabileceğini söyleyen Yılmaz, diyabetlilerin oruç tutmadan önce detaylı tetkikler yaptırması gerektiğini belirtti.

Yılmaz, hastaların kan şekeri düzenleyici ilaçlar veya insülin kullanıyorsa, oruç ile birlikte bunların dozlarının yeniden düzenlenmesi ve doz ağırlığının iftara kaydırılmasının şart olduğunu söyledi. Yılmaz, oruç süresince kan şekerinin sık sık takip edilmesi ve beslenme programına uyulmasını gerektiğini ifade etti.

Sahur sofralarında salata eksik edilmemeli

Dr. Yılmaz, sahurda kahvaltı tarzı beslenilmesi gerektiğini, mutlaka tam tahıllı, çavdarlı veya kepekli ekmek tüketilmesi, sofrada tuzsuz ya da az tuzlu peynir, zeytin ve yumurtaya yer verilmesi gerektiğini söyledi.

Sofrada bol miktarda bol yeşillik, domates, salatalık, biber, havuç gibi taze sebzelerin tüketilmesini öneriyor. Bunun dışında kan şekerini yavaş yükselten ve tokluk hissini destekleyen ceviz, badem, fındık, badem gibi yiyeceklerin de tercih edilebilineceğini belirtiyor.

İftardan sonra en az yarım saat yürüyüş

İftarda hızlı ve fazla meyve tüketmenin şekeri yükseltebileceğini belirten Yılmaz, yürüyüşün kan şekerinin düşmesine yardımcı olacağını iftardan bir saat sonra 30-60 dk orta tempolu ve bol su içerek yürüyüş yapılmasının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Yasemin.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.