Dijital oyunlar çocuklar için hayati tehlike taşıyor!

Dijital oyunlar çocuklar için hayati tehlike taşıyor!

Uzmanlar, oyunun heyecanından kaynaklanan adrenalin dalgalanmalarının ölümcül olabileceğini söyledi

Avustralya, Sidney'deki Çocuklar için Kalp Merkezi'nden araştırmacılar, aksiyon dolu görevlerin, teşhis edilmemiş kalp sorunları olan çocuklarda hayatı tehdit eden aritmileri başlatabileceğini ortaya koydu.

Daily Mail'de yer alan habere göre, araştırmacılar, video oyunları oynarken bilincini kaybeden 22 çocuğu inceledi. Oyun oynama heyecanından kaynaklanan adrenalin dalgalanmalarının sıklıkla teşhis edilmeyen kalp sorunları olan bazı gençler için ölümcül olabileceği konusunda uyarılarda bulunurken, bazı aksiyon dolu oyunlara karşı ölümcül riskin yüksek olduğu ifade edildi.

Araştırmacılar, video oyunları oynarken ani bilinç kaybı yaşayan 22 çocuğu inceledi ve çok oyunculu savaş oyunlarının en sık tetikleyici olduğunu, oyuncular arasında duygusal yüke neden olduğunu buldular.

Aritmiye bağlı kalp durmasının ardından ölen bazı çocuklar, daha sonra teşhis edildi ve hayatta kalan çocukların oynamaya devam ettikleri takdirde risk altında olduğu kaydedildi.

Çalışmayı yöneten Claire Lawley, ebeveynleri oyun oynarken bayılma gibi herhangi bir uyarı işareti aramaya çağırdı. Lawley, "Video oyunları, aritmi rahatsızlıkları olan bazı çocuklar için ciddi bir risk oluşturabilir. Elektronik oyun oynarken aniden bilincini kaybeden çocuklar bir kalp uzmanı tarafından değerlendirilmelidir; çünkü bu ciddi bir kalp sorununun ilk işareti olabilir" dedi.

Araştırmayı birlikte yazan Christian Turner ise oyun oynamanın bu riskleri taşıyanlar için artık 'güvenli bir faaliyet' olarak görülemeyeceğini söyledi.

Turner, "Bazı çocukların rekabetçi spor yaparken onları riske atabilecek kalp rahatsızlıkları olduğunu zaten biliyoruz ancak bazı hastaların video oyunları sırasında hayati tehlike arz eden bayılma yaşadığını öğrenince şok olduk" diye konuştu.

Bu çalışmanın önemli bir keşif olduğunu kaydeden Turner, "Bu şartlar altında birisi bayılma nöbeti geçirdiğinde, kontrolden geçmenin ne kadar önemli olduğunu herkesin bilmesini sağlamalıyız" dedi.

HaberTürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.