Daha çok ısınayım derken canınızdan olmayın

Daha çok ısınayım derken canınızdan olmayın

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, aşırı doldurulan sobanın duman yolunun daraldığını ve bacanın çekiş gücünün azaldığını belirterek, bu nedenle karbonmonoksit zehirlenlerinin yaşanabileceğini söyledi.

Erdoğan, karbonmonoksit zehirlenmelerine ilişkin, gazetecilere yaptığı açıklamada, karbonmonoksit zehirlenmelerinin daha çok kapalı ve iyi havalandırılmayan ortamlarda, açık ocaklar, bacası iyi çekmeyen soba, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması durumunda meydana geldiğini aktardı.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin, erken müdühale olmaması durumunda ölümlere neden olduğuna işaret eden Erdoğan, bu dönemde düzenli olarak hava durumunun takip edilmesi gerektiğini ve lodosun beklendiği günlerde daha dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Erdoğan, bu tür zehirlenmelerin önüne geçmek için birtakım önlemler bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli, aksi taktirde karbonmonoksit zehirlenmeleri yaşanabilir. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı."

İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riskinin artacağına dikkati çeken Erdoğan, alçak basınçlı havalarda yatmadan önce sobanın söndürülmesi uyarısında bulundu.

Sobanın bulunduğu bölümün sürekli olarak havalandırılması gerektiğini aktaran Erdoğan, "Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından bir metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı" diye konuştu.

Erdoğan, şofben gazlarının da karbonmonoksit zehirlenmelerine neden olduğunu anlattı.

"Yanma için gerekli olan havayı doğrudan dışarıdan alan ve yanma sonucu oluşan gazın doğrudan dışarıya atlmasına imkan sağlayan hermetik şofben ya da hermetik kombi tercih edilmelidir" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şofben veya kombi mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan şofben asla çalıştırılmamalı. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, şofben mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir havadar mekana takılmalı, şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalı. Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemeli."

AA