Çocuklarda çürük diş oranı yüzde 90’ı aştı

Çocuklarda çürük diş oranı yüzde 90’ı aştı

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin diş taraması, vahim sonuçlar ortaya koydu, 150 çocuktan sadece 10’unda diş çürüğü çıkmadı.

 Diş Hekimi Dr. Özgül Zoroğlu, özellikle ilkokul çağındaki çocukların doğru fırçalama tekniğini bilmemesi sebebiyle oluşan diş çürüklerinin korkunç boyutlara ulaştığını söyledi. Yemekten sonra diş fırçalanmamasından dolayı çürük oluştuğunu dile getiren Zoroğlu, süt dişleri tamamlandığında çocuğun diş fırçalamayı öğrenmesi gerektiğini vurguladı.

Ağız, insanın vücudundaki en çok bakteri içeren organıdır. Ağız hijyenin sağlanması ise tamamen bakımla ilgilidir. Günümüzde insanların yüzde 80’i ağız kokusu ve diş sorunu yaşıyor. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimi Dr. Özgül Zoroğlu, özellikle ilkokul çağındaki çocukların doğru fırçalama tekniğini bilmemesinden kaynaklı oluşan diş çürüklerinin korkunç boyutlara ulaştığını söylüyor. Zoroğlu, “Ülkemizde 6 yaşındaki çocuğun ağzında dünya standartlarında olması gerektiğinden çok çok altında çürükler var. 150 tane çocuğa diş taraması yaptık. Sadece 10 tanesinde çürük yoktu. Bu da ülkemizde diş çürüğü sorununu yaşayan çocuk sayısının arttığını ve bu sorunların yüzde 90’a ulaştığını gösteriyor.” diyor.

Zoroğlu, çocuklarda oluşan diş çürüğünün sebebini yemek yedikten sonra diş fırçalamamalarına bağlıyor. Çocuklarda oluşan yamuk ve dişeti hastalıklarının, genetik diş yamuğunun ise anne-babadan geçen dişeti özellikleriyle ilgisinin sadece yüzde 10 olduğunun altını çiziyor. Çocuğun sütdişleri tamamlandığında dişini fırçalamayı öğrenmesi gerektiğini belirten Zoroğlu, “Anne-baba gece yatmadan önce çocuğun diş fırçalamasını doğru yöntemle yapmayı öğretmeli.” diyor. Zira çürüklerde diş macunu ve diş fırçalarının etkisi sadece yüzde 10. Diş çürüğü, ağız kokusu, dişeti hastalıklarından korunmanın tek yöntemi ise doğru fırçalama. Zoroğlu, dişleri doğru fırçalamanın çürükleri yüzde 80 etkilediğini kaydediyor. Peygamber Efendimiz’in (sas) elinden misvağını düşürmediğine dikkat çeken Zoroğlu, “Biz de bunu vurguluyoruz. Hastaya eğitim şeklinde sağlıklı fırçalama yöntemini anlatıyoruz.” diye konuşuyor.

Dişinizi fırçaladıktan sonra dilinizi silin

Diş Hekimi Dr. Özgül Zoroğlu’na göre fırçanın orta sertlikte olması gerekiyor. Diş fırçası ve macununun kaliteli ve pahalı olmasının çok da önemli olmadığını söyleyen Zoroğlu, doğru fırçalama tekniğini şu şekilde anlatıyor: “Ağzımızı çenemize zarar vermeyecek şekilde hafif açıyoruz. Sağ taraftaki son 3 dişimizden dişeti ve dişi yarı yarıya kapsama şeklinde tutarak hızlıca titreşim şeklinde en az 20 defa fırçalıyoruz. Bu şekilde üçer üçer diş ve iç kısımlarını fırçaladıktan sonra ön sütdişe geldiğinde fırçayı dik tutarak aynı yöntemi uyguluyoruz. Eğer dişleriniz yamuksa o dişimize fırçayı dik tutarak aynı yöntemi uyguluyoruz. Bu şekilde tüm dişleri fırçaladıktan sonra dilinizi de hafifçe silin. Diş gece yatmadan önce mutlaka fırçalanmalı. Üç öğün yemek yiyorsan her öğün fırçalanmalı.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.