Çift çene ameliyatlarıyla uyku apnesine son

Çift çene ameliyatlarıyla uyku apnesine son

Prof. Dr. Metin Yılmaz, tıkayıcı uyku apne hastalığının (OSAS) tedavisinin başlangıçta PAP olarak adlandırılan, uyurken yüze veya burna takılan, pozitif basınçlı hava veren maske kullanımı yoluyla yapıldığını belirtti.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yılmaz'ın tıkayıcı uyku apne hastalığı konusunda Gazi Haber’e yaptığa açıklamaya göre yaşamı tehdit eden sorunların gelişimini kolaylaştırıcı bir özellik taşıyan OSAS, toplumda her 20 kişiden birinde görülüyor. Prof. Dr. Metin Yılmaz, OSAS’lı olguların tedavisinin başlangıçta PAP olarak adlandırılan, uyurken yüze veya burna takılan pozitif basınçlı hava veren maske kullanımı yoluyla yapıldığını belirtti. Yılmaz, hastalığın tanınmasından bu yana geçen 40 yılda bu cihazların daha küçük veya teknolojik olarak daha iyi hale getirilmesine rağmen halen cihazların kullanımıyla ilgili sorunların yaşanmaya devam ettiğini söyledi.
Türkiye’de uyku sorunu ile uğraşan merkezlerin yaygınlaşması sonucu bu konuda tanı alan hasta sayısının da arttığını belirten Metin Yılmaz, “SGK verilerine göre geçen yıl yaklaşık 4 bin kişi OSAS tanısı ile bu yardımcı cihazları kullanmak üzere almıştır. Hastalarımız bu cihazları almakta, ancak önemli bir çoğunluğu bir takım gerekçelerle tedaviye uyum sağlayamamaktadır. Olguların yaklaşık yarısını oluşturan bu grup tedavi olmadıkları için hayat kaliteleri bozulmakta ve ilerde gelişebilecek başka sağlık sorunlarına yatkınlıkları artarak devam etmektedir” dedi.
Yılmaz, yaklaşık 20 yıldır Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde OSAS’lı olgularda cerrahi tedavilerin uygulandığını anlattı. Merkezde son yıllarda yapılan bazı yeni cerrahi tekniklerin PAP’lar kadar etkili olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Yılmaz, “Geleneksel bilgi bu hastalıkta cerrahi uygulamaların işe yaramadığı yönündeydi. Ancak hastalığın şiddetine ve fizik muayene bulgularına göre her hasta için kişiye özel cerrahi uygulamalar ile PAP’lar kadar etkili sonuçlar alınabilmektedir” ifadelerini kullandı.
Gazi Üniversitesi Hastanesi KBB Anabilim Dalı'nda bini aşkın OSAS hastasının ameliyatının yapıldığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Hastalarımızdan edindiğimiz tecrübeyle hastanemizin teknolojik imkanlarını birleştirerek son yıllarda robotik cerrahi, çift çene ameliyatları gibi işlemleri uygulamaya başladık. Gazi Üniversitesi Hastanesi ülkemizde özellikle çift çene ameliyatlarıyla OSAS tedavisinde bu ameliyatları ilk yapan ve yaygınlaştıran merkez konumundadır. Çift çene ameliyatları OSAS cerrahisinde nadir yapılan işlemler olduğu için hekimler tarafından dahi az bilinen ve bu nedenle hastaların daha az aydınlatıldığı ve yönlendirildiği bir konudur. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki ulaşmış olduğumuz hasta sayısından edinmiş olduğumuz tecrübeye göre çift çene ameliyatları ehil ellerde son derece başarılı sonuçlar veren bir uygulamadır.” 

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.