Beyninize zarar veren 5 gıda

Beyninize zarar veren 5 gıda

Sevdiğiniz yiyeceklerden bazıları hafızanızı ve zihinsel yeteneklerinizi olumlu yönde desteklerken kimi de olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

İşte uzak durmanız ya da az tüketmeniz gereken yiyecekler:

Sodyum: Yaşları 67-84 arasında değişen bin 262 katılımcı üzerinde Kanada'da yapılan araştırmaya göre, kan basıcı ve kardiyovasküler hastalıklar üzerindeki etkisi zaten bilinen sodyumun fazla tüketilmesi ve az fiziksel aktivite yapılması halinde zihinsel yeteneklerde negatif etkiye neden oluyor.

"Journal Neurobiology of Aging" isimli dergide yer alan araştırmaya göre, düzenli egzersiz sodyumun negatif etkisinin önüne geçiyor.

Trans yağlar: "Journal PLoS One" isimli dergide yer alan habere göre, fazla trans yağ tüketmek kelimeleri hatırlamakta zorlanmanıza neden oluyor.

Günde 3.8 gram ile 27.7 gram trans yağ yiyen bin 18 katılımcının trans yağ tüketiminin takip edildiği araştırmada, bir dizi yazıda tekrarlayan kelimelere karşı yeni kelimeleri bulmaları istendi. Yapılan araştırmalarda yüksek miktarda trans yağ tüketenler 65 kelimeyi doğru hatırlarken, orta derecede tüketenler ise 86 kelimeyi hatırladılar.

Ton balığı: Hazırlaması kolay, hızlı olan ton balığı proteinle doludur. Fakat "Journal Integrative Medicine" isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, her hafta ton balığı gibi balıklardan çok fazla miktarlarda tüketenlerde zihinsel bozukluk riski oluşuyor.

Araştırmacılar, 384 kişinin balık yeme alışkanlığını analiz ettiler ve onlara bir dizi zihinsel testler uyguladılar. Kanında civa seviyesi yüksek olanlar testlerde daha kötü performans sergilediler.

Doymuş yağ: Montreal Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar doymuş yağ oranı yüksek olan yiyeceklerle beslenen laboratuvar ortamında beynin motivasyon ve iyi olma durumunu kontrol eden bölümünün fonksiyonunun azaldığını tespit etti.

Bu çalışmada zeytinyağı gibi tekli doymamış yağ içeren beslenmede aynı bağ gözlenmezken, "Journal Neuropharmacology" isimli dergide yayınlanan çalışmada ise doymuş yağların hayvanların ödül sistemini körleştirdiği belirlendi.

Tofu: Ülkemizde çok yaygın olmayan, daha çok büyük marketlerde satılan soya peyniri olarak bilinen tofu ile ilgili "Journal Dementia and Geriatric Cognitive Disorders" isimli dergide yayınlanan çalışmada, fazla tofunun (haftada 9 kez ve daha fazlası) ile zihinsel fonksiyonları zayıflattığı ve hafıza kaybı arasında bağ na neden olabildiği belirlendi. Tofudaki fitoöstrojenler beyin fonksiyonlarını etkileyebiliyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.