Yaşlı hastaların en yaygın şikayeti karın ağrısı

Yaşlı hastaların en yaygın şikayeti karın ağrısı

Türkiye'de 65 yaş üzerindeki hastaların acil servis başvurularının en yaygın nedeninin karın ağrısı olduğu belirtildi.

Adem Elitok'un haberi:

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimlerinden Dr. Emine Özdoğan Şimşek, karın ağrısı ile acillere giden hastaların yarısından fazlasının hastaneye yatırıldığını ve üçte birinden fazlasına çeşitli nedenlerle cerrahi müdahale yapıldığını söyledi.

Karın ağrısı nedeniyle acile başvuran hastalarda ölüm oranının yüzde 11 civarında olduğuna dikkat çeken Dr. Şimşek, bundaki en büyük etkenin ise tedavide yaşanan gecikmeler olduğunu dile getirdi. Yaşlıların hastaneye geç başvurduğunu ifade eden Şimşek, muayenede bulguların değişebilmesi, yandaş hastalıkların varlığı gibi nedenlerle yanlış tanı konulması gibi etkinlerin de tedaviyi olumsuz etkilediğini vurguladı.

Yaşlılarda duyu zayıflaması olabildiğini ayrıca onların her şeyi anlatmak istemeyebileceğini belirten Şimşek, hekimin daha dikkatli olması gerektiğini kaydetti. Şimşek, karın ağrısında safra yolu hastalıkları, apandisit gibi çok sayıda hastalığa işaret edebileceğine vurgu yaptı.

Şimşek, şu uyarılarda bulundu: "Acil servislerde dikkatli fizik muayene ve görüntüleme yöntemlerinin etkin kullanımına özen gösterilmeli. Yaşlılarda karın ağrısı varsa tetkik eşiği düşük tutulmalı ancak bunların yanıltıcı olabileceği unutulmamalıdır. Yaşlı hastaların hastaneye yatışı konusunda gençlere göre daha eğilimli olmalıdır. Hastaneye başvurudan itibaren 30 günlük ölüm oranının yüzde 20 olduğu unutulmamalı."

Cihan