'Ya Said Nursi başkan seçilirse' diyenlere Burhan Kuzu'nun verdiği cevap

'Ya Said Nursi başkan seçilirse' diyenlere Burhan Kuzu'nun verdiği cevap

Burhan Kuzu'nun cenaze programı belli oldu

RİSALEHABER

Dün vefat eden Prof. Dr. Burhan Kuzu için bugün saat 12'de İstanbul Fatih Camii'nde Covid-19 tedbirleri kapsamında cenaze töreni düzenlenecek ve ardından ebedi aleme uğurlanacak.

Kuzu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyeliği ve Başkanlığı görevleri sırasında bir çok öğrenci yetiştirdi.

61 ANAYASASI'NDA GÜNDEM SAİD NURSİ

Renkli kişiliği ile tanınan Kuzu, 61 Anayasası sırasında Said Nursi isminin nasıl öne çıktığını anlatmıştı. 

"Türkiye’nin 200 yıldır bir anayasa sorunu var. Neden? Çünkü milletin boyuna posuna göre bir elbise dikilmiyor. Bütün mesele bu. Ayrıca tarihe baktığımız zaman bütün anayasalar olağanüstü dönemlerde ya da darbelerden sonra yapılmış. 1921 Anayasası normal dönemde çıkmış gibi görünüyor ama Millî Mücadele verilmiş, toprağımızın büyük kısmını kaybetmişiz. Yine de en millîleri 1921 ve 1924 anayasaları. Egemenlik vurgusu en net bu anayasalarda var."

MİLLET YA SAİD NURSİ’Yİ BAŞKAN SEÇERSE?

"1961 ve 1982 Anayasaları bizim kürsüde hazırlandı. Benim hocalarım yaptı ama millî irade ve hâkimiyete hep şüpheyle yaklaşılmıştır. Tabii bu Menderes’e tepkiden kaynaklanıyor. Millete güvensizlik o raddeye çıkmış ki, başkanlık modeli konuşulurken biri diyor ki, “Bu milletin kimi seçeceği belli olmaz. Ya Said Nursî’yi başkan seçerse?” Düşünün, 61 Anayasası yapılırken oluyor bunlar. Bırakın millet kimi getirirse getirsin. İşte bu güvensizliğin zirve noktasıdır. 1982 Anayasası’nda da devam ediyor bu. Parlamenter sistem bu anlayışa çok müsait. Güçlerin dağılımı, bürokrasi, askeriyenin vesayeti."

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum