Türkiye'de sakin şehir sayısı 25'e yükseldi

Türkiye'de sakin şehir sayısı 25'e yükseldi

Sakin Şehir (cittaslow) nedir? Türkiye'deki sakin şehirler hangileri? En son hangi şehir bu unvanı aldı?

Türkiye; tarihi, doğal güzellikleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan varlıklarıyla dünya çapında bir coğrafya. Bu sebeple “sakin şehir” kavramına da oldukça uygun.

TÜRKİYE'NİN YENİ SAKİN ŞEHİRLERİ

Kastamonu'nun Daday ve Karabük’ün Safranbolu ilçeleri Sakin Şehirler Ağı'na (Cittaslow) dahil edildi. 72 farklı alanda incelemeye alınan ilçeler 'sakin şehir' seçilerek Cittaslow Türkiye'nin yeni üyeleri oldular.

TÜRKİYE'DE SAKİN ŞEHİR SAYISI 25 OLDU

Bu şehirler Ahlat (Bitlis), Akyaka (Muğla), Arapgir (Malatya), Eğirdir (Isparta), Foça (İzmir), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Göynük (Bolu), Güdül (Ankara), Halfeti (Şanlıurfa), İznik (Bursa), Kemaliye (Erzincan), Köyceğiz (Muğla), Mudurnu (Bolu), Perşembe (Ordu), Şarköy (Tekirdağ), Şavşat (Artvin), Uzundere (Erzurum), Vize (Kırklareli), Yalvaç (Isparta), Yenipazar (Aydın), İzmir Seferihisar, Finike (Antalya), Karabük’ün Safranbolu, Kastamonu (Daday)

SAKİN ŞEHİR (CİTTASLOW) NE DEMEK?

Sakin şehir (cittaslow) uygulaması 1999 yılında İtalya'da başladı. Şu ana kadar dünyada 33 ülkeden 296 kent 72 kritere uyarak bu unvanı almaya hak kazanmış durumda.

İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinin birleşmesinden oluşan Cittaslow, "sakin şehir" anlamında kullanılıyor. Kavram, artan kentleşme ve nüfus artışları dikkate alındığında, şehirlerin kendilerine özgü özelliklerinin kaybolmasını engellemeyi amaçlıyor.

Cittaslow felsefesi; yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşamayı savunuyor. İnsanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçek bir alternatif olabileceğini anlatıyor.

HaberTürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.