Tarık Suresinde Dâfik, Sulb, Teraib ve Üreme

6- Ḣulika min mâ-in dâfik(in)

“Atılgan bir sudan yaratıldı.”

7- Yaḣrucu min beyni-ssulbi ve-tterâ-ib(i)

“Ki, sulb ve teraib arasından çıkar.”

Yukarıda mealleri verilen Tarık Suresinin 6 ve 7. âyetlerinde Allah, insanın üreme yoluyla yaratılışını düşünmeye davet etmektedir. Çünkü insan, kendi yaratılışını tefekkür edip idrak edebilirse Allah’ı inkâr etmesi mümkün olmaz. Allah’ı tanıyan birisi de âhireti kabul edip, dünyada da ona göre bir hayat sürecektir. Bu yazımızda ilgili ayetlerdeki anahtar kelimelerden yola çıkarak üreme yoluyla yaratılışa dair bazı inceliklere işaret edeceğiz. Zira insan, kendini gerçek manada tanıdıkça Rabbini tanıması daha kolay olacaktır.

6. ayette geçen ve “atılgan bir su” olarak meallendirilen “dâfik” kuvvetle ve şiddetle dökülüp atılan demektir. (1) D‎fk fiili, dökmek, atmak gibi geçişli olduğu için suyun niteliği "atılan" veya "dökülen" olması gerekirken "atılgan" denilmesi dikkat çekicidir. Büyük müfessir E. Hamdi Yazır ayetin tefsirinde bu suyun rahme geçmek için bir tür gayret ve çaba tasavvur ettiren dıfk kökünden geldiğine işaret eder.

7. ayette geçen “sulb” erkekten, “terâib” de kadından kinayedir. Kelime olarak ise müfessirlere göre sulb; sırt/omurga kemiği ve onun da kuyruk sokumuna yakın, leğen boşluğunun arka alt tarafına yerleşmiş omurlar, terâib ise göğüs kafesi demektir. (2) Âyetteki sulb ve terâib ifadeleri çoğuldur. Bu durumda, hem bel ve sağrının, hem de göğüs omurlarının çok sayıda olduğuna işaret vardır.

Üremenin ayette geçen sulb ve teraib (omurga ve göğüs kafesi) ile doğrudan bir ilişkisi vardır. Çünkü erkekte meninin atılması refleks sinirleri vasıtasıyla olur. Âyetin başında “atılgan bir sudan” ifadesiyle, refleks merkezlerine işaret edilmiştir. Erkekte ve dişide üreme organlarını uyarma görevini yapan sempatik refleks merkezinde bulunan (T1-L2) segmantal sinirlerdir. En yoğun lifler, sırt kemikleri ile göğüs kemikleri arasındaki (T10-L1) deliklerden çıkar. Cinsel uyarıların yoğunlaşması sonucu, omurilikteki refleks merkezlerinden sempatik uyarılar doğmaya başlar. Çoğunluğu T10-L1 düzeyinde omurilikten çıkan uyarılar, genital organlara ulaşır ve sürümü başlatır. Erkek ve dişi genital organlarında bulunan kasların hareketinin, sırt ve göğüs kemikleri arasındaki sempatik sinirlerin (T1-LI) uyarılmasına bağlıdır. Dolayısıyla insanın üremesine sebep olan su, sırt ile göğüs kemikleri arasındaki refleks sinirleri vasıtasıyla çıkarılır. Başka bir ifadeyle bu suyu sırt kemiği ile göğüs kemikleri arasındaki refleks sinirleri çıkarır. (3)

Ayrıca “teraib” kelimesinin kökeninde “birbirine denk ve uyumlu” anlamının olması çok manidardır. Zira 2013 yılında Doğu Anglia Üniversitesi'nde yapılan araştırma, dişilerin yumurtalarını yumurtalık sıvısıyla kapladığını, bunun da doğru türdeki genlerle spermi çeken kimyasallar içerdiğini ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalar, döllenme sırasında yumurtanın pasif olmadığını ve en güçlü spermi seçtiğini göstermektedir. (4)

Sonuç olarak; bu sistem olmasa üreme gerçekleşmezdi. Bu denli ayrıntılı anatomik bir izah Kurân’ın beşer üstünlüğünü göstermektedir. Elbette nüzûl ortamında amaç anatomik izah yapmak değildir, buna gerek de yoktur. İnsanın basit bir sudan dünyaya geldiği hatırlatılarak eşitlik vurgusu yapılmakta, aynı zamanda insanın acizliğinin yanısıra Allah'ın kudret ve azameti akıl sahiplerine ders verilmektedir.

Dipnotlar:
1- Muhammed Ali es-Sabuni, Safvetu’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/277
2- Alusi, Ruhu'l-Meani, XXX, 124, Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/278.
3-https://kuran-ikerim.org/sperm-ve-yumurtanin-atiminda-kuran-mucizesi
4-https://www.mynet.com/yumurta-spermi-secerken-secici-davraniyor-1218359-mykadin

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum