‘Sütte şansımız yok AB’ye peynir satalım’

‘Sütte şansımız yok AB’ye peynir satalım’

Uzun çabalar sonucu Avrupa Birliği’ne süt ve süt ürünleri ihracatının önü açıldı. 2001 yılından bu yana yasak olan süt ihracatına, 12 yıl sonra vize çıktı.

Sektörün yoğun girişimleri sonucu 3 Nisan 2013 tarihinden itibaren AB ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatının kapısı açıldı ancak yasağın kalkmasından bu yana ihracat, istenen seviyede olmadı. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD), izin alan firmalara bu fırsatı değerlendirme çağrısında bulundu. Derneğin Başkanı Harun Çalı, firmaların sütten daha çok, katma değeri yüksek yöresel peynir ihracatı yapabileceğini söyledi. Çalı, “Normal süt ihracatında çok şansımız yok çünkü AB’deki UHT sütle buradaki aynı. Daha çok onların yapamadığı, katma değeri yüksek olan yöresel ürünleri ihraç etmemiz lazım. Nasıl Türkiye’ye Hollanda peynirleri geliyorsa biz de yöresel ürünlerimizi gönderebiliriz.” dedi.
 
AB’ye ihracatın önünün açılması için iki yıl yoğun çaba sarf ettiklerini vurgulayan Çalı, izin alınmasının uzun ve zorlu bir süreç olduğunu söyledi. İhracat vizesi alan firmaları da dikkatli olmaları konusunda uyararak, “İzin almak zor oldu ancak kaybetmek kolay. Şu anda izin verilen altı firma var. İhracat fırsatının yakalanması kadar korunması da önemli. Listeye yenilerinin eklenmesi için bu firmaların çok dikkatli olması, işletmeleri sürekli hazırda tutması gerekiyor. İzin çıktı diye rehavete kapılmayalım. AB şartlarını sürekli takip etmek gerekiyor. Firmalar, ihracat için yeni ürünlerini de onaylatsın.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin AB’ye aldığı izinle Ortadoğu’nun kapılarını da araladığını vurgulayan Çalı, “AB’ye ihraç izni, Ortadoğu ülkelerine açılmak için de elimizde bir sertifika niteliği taşıyor. AB’ye ürün yollarsak, çevre ülkeler ve Afrika’ya da rahatlıkla ihracat yapabiliriz.” şeklinde konuştu.
 
Süt ve süt ürünleri sektörü, geçen yıl 250 milyon dolarlık ihracat yaptı. İki yıl içinde de bu rakamı 600 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. AB ülkelerinde süt üretimi azalmasına rağmen tüketim Türkiye’nin iki katı. Ülkemizde 2013’te süt üretimi 18,2 milyon tonu aştı. Sanayide işlenen süt ise 8 milyon tonu buldu. Süt üretiminde dünyada yedinci sırada olan Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 10’unu İzmir karşılıyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.