Suriye’deki savaşta tünelin ucunda bir son var

Suriye’deki savaşta tünelin ucunda bir son var

Suriye muhalefetinin Cenevre görüşmelerindeki başmüzakerecisi Hadi el-Bahra, iç savaşın, demokrasi mücadelelerinden vazgeçmedikleri takdirde bir gün sona ereceğini söyledi.

Erkan Avcı'nın haberi:

Suriye'deki iç savaşa çözüm bulmak amacıyla yapılan Cenevre görüşmelerinde Suriye muhalefetinin başmüzakerecisi olan Hadi el-Bahra, Suriye’de 15 Mart 2011’de halk gösterileriyle başlayan ve sonrasında iç savaşa dönüşen olayların 4. yılına girmesini AA’ya değerlendirdi.

“Suriye ordusunun güç kullanımı, devrim isteğini asla sona erdiremeyecektir” diyen Bahra, Cenevre görüşmelerinde Beşşar Esed rejiminin, krize siyasi çözüm bulma arayışlarına, güç değişimine, siyasi değişime ve Suriye’de yeni bir geçiş yönetiminin oluşturulmasına zorlanması gerektiğini vurguladı. Bahra, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi’nin BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) geçen hafta Cenevre görüşmeleriyle ilgili rapor sunduğunu belirterek, şimdi BMGK’nın, rejimi yeni tur görüşmelere daha yapıcı yaklaşımla gelmesi için baskı altında tutması gerektiğini kaydetti.

Uluslararası topluma eleştiri

Uluslararası toplumun 3 yılı geride bırakan savaşta ölümleri görmezden geldiğine, akan kanı durdurmak için yeterli adımlar atmadığına vurgu yapan Bahra, özellikle Beyaz Saray yönetimini eleştirdi.

“ABD yönetimi, Suriye’deki krize yönelik politikasını yeniden düşünmeli” diyen Bahra, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ABD, sözlerine uygun davranış sergilemek zorunda. Biz yapmamız gereken her şeyi yaptık. Cenevre’ye gittik ve yapıcı bir şekilde, siyasi çözüme yönelik politikalarımızı anlattık. ABD’nin şimdi ya Cenevre görüşmelerini desteklemekte başarısız kaldığını ya da görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkması noktasında Esed rejimine baskı uygulamada başarısız olduğunu söylemesi gerekiyor. ABD, Suriye halkına yönelik desteğini artırmalı ve Suriye krizinin sıkıntılarını çeken Türkiye gibi diğer dost ülkelerin izinde yürümeli.”

Bahra, “Biz Suriyeliler vizyonumuzu net tuttuğumuz sürece, demokrasi ve haklarımızı yeniden elde edinceye kadar mücadeleden vazgeçmediğimiz takdirde, tünelin ucunda bir eminim ki bir son var” ifadesini kullandı.

“Varil bombaları ‘Cenevre bombası’ olarak adlandırıldı”

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun (SMDK) ABD Özel Temsilcisi Necip Ghadbian da 4. yılına giren savaşta hiç olmadığı kadar zafere yakın olduklarını söyledi.

Demokrasi ve halkın halkları için yılmadan mücadele edeceklerini belirten Ghadbian, “Rejimin bu ülkede bir geleceğinin olmadığını herkesin bilmesini istiyoruz. Zafere hiç olmadığı kadar yakın olduğumuza inanmalıyız” dedi.

Ghadbian, Cenevre görüşmeleri sürerken Esed güçlerinin sivil halka yönelik varil bombalarıyla çok kez saldırıda bulunduğunu hatırlatarak, “Rejim, Cenevre’ye görüşmeye gittiklerinde, varil bombası kullanımını üçe katladı. Suriye halkı bu varil bombalarını ‘Cenevre bombası’ olarak adlandırmaya başladı. Bu noktada, Obama yönetimi gibi birileri çıkıp ‘artık yeter, bu müsamaha edilebilir, kabul edilebilir bir şey değil’ diyebilmeliydi” açıklamasında bulundu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.