Şii milis ve IŞİD'den kaçıyorlar

Şii milis ve IŞİD'den kaçıyorlar

Irak'ın Ramadi kentini tamamen ele geçiren IŞİD militanları şehir savunmasını güçlendirirken, Bağdat destekli Şii milisler şehri geri almaya hazırlanıyor.

Irak'ın başkenti Bağdat'a sadece 110 kilometre uzaktaki Ramadi'nin, IŞİD militanlarının eline düşmesinin ardından Bağdat yönetimi şehri geri alma hazırlıklarına başladı. Şiddetin ağır faturasını ise çatışmaların odak noktasında kalan halk ödüyor. Uluslararası Göç Örgütü'nün açıkladığı verilere göre Ramadi'den kaçanların sayısı 4 günde 40 bini geçti. Associated Press haber ajansının ulaşmayı başardığı görgü tanıkları "Bağdat destekli Şii milisler Ramadi'ye girerse, IŞİD'in yaptıklarının aynısını yapacak. Her iki durumda da ölüm tehlikesiyle karşı karşıyayız" dedi. Reuters'ın konuştuğu Ramadili öğretmen Hammad Duleymi "IŞİD şehre gıda ve sağlık yardımı yapacağını duyurdu. Mahkumları serbest bıraktı. Fakat bunun geçici bir durum olduğunu biliyoruz. Milisler şehri geri almaya çalıştığında iki ateş arasında kalacağız" ifadelerini kullandı. Bölgeden gelen haberlere göre Ramadi çatışmalarında en az 500 kişi hayatını kaybetti. IŞİD militanlarının ev ev gezdiği ve rejim yanlısı olduğu tespit edilen kişileri topladığı da kaydedildi. 

VURULMUŞ MAHKÛMLAR 
IŞİD militanlarının rejim hapishanelerinde tutulan mahkumları serbest bırakarak halkın sempatisini kazanmaya çalıştığı öğrenildi. Sami Sahib bölge sakine "Askerler, Ramadi'yi terk etmeden önce; kaçmasınlar diye mahkumları bacaklarından vurmuş" dedi. IŞİD militanlarının şehre savunma hattı çektiği ve stratejik bölgelere mayın döşediği; Ramadi'nin dışında toplanan binlerce Şii milislerin ise saldırı için dakikalar saydığı öğrenildi. ABD de Bağdat yönetimine hava desteği vereceğini açıkladı. 

Sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.