Şehr-i Ramazan ve 11 Ayın Sultanı ne demektir? Neden Ramazan Ayı bu isimlerle anılır?

Şehr-i Ramazan ve 11 Ayın Sultanı ne demektir? Neden Ramazan Ayı bu isimlerle anılır?

2016 Yılının Ramazan Ayı geliyor. Pek çoğumuzun haftalardır beklediği bu mübarek ay, Şehr-i Ramazan ve 11 Ayın Sultan olarak anılıyor. Peki neden? Bu iki tabir ne demektir? Hepsi haberimizde

2016 Yılının ilk teravihi ve sahuru bu gece... Hepimizin haftalardır heyecanla beklediği Ramazan Ayı'na bu akşam "Merhaba" diyoruz.

Ramazan denince akla gelen "mahyalar'da" iki ünlü tabir görüyoruz. "Hoşgeldin ya Şehr-i Ramazan" ve "11 Ayın Sultanı" yazıları başta mahyalar olmak üzere her yerde görebileceğimiz sözler. Peki bu iki sözün anlamı nedir? Neden Şehr-i Ramazan ve 11 Ayın sultanı terimleri kullanılır.

hosgeldin-ramazan.jpg

Şehr-i Ramazan Ne Demektir?

Türkçe'de şehir kelimesi insanların birarada yaşadıkları bir bölge için kullanılıyor. İlk bakışta çoğumuza bunu çağrıştırsa da şehr-i Ramazan'ın manası bu değildir.

Şehr, Arapça'da ay anlamına gelir. Bildiğimiz gibi Arap coğrafyasında "Hicri Takvim" kullanılır. Hicri takvim ise ayın hareketlerine göre şekillenir ve 29 veya 30 gün sürer. 2016 Ramazan Ayı ise 29 gün sürecektir.

Yani Hoşgeldin ya Şehr-i Ramazan demek Hoşgeldin Ramazan Ayı demektir.

769806_129566696618466252810_original.jpg

11 Ayın Sultanı Ne Demektir?

Bu tabir aslında ayların sayısı ile ilgili değildir. Yani Hicri Takvim'de 12 aydan oluşur. Lakin On bir Ayın Sultanı Kelimesi, Ramazan'ın diğer 11 aydan daha hayırlı bir ay olduğunu belirtmek için kullanılır. Kur'an'ın indirilmeye başlandığı, İbadetlerin sıklaştığı ve Kadir Gecesi'ni içinde barındırdığı için Ramazan Ayı diğer 11 aydan kutsaldır.

Bu tabir ile ilgili pek çok tartışma vardır. Neden 12 Ayın Sultanı değil, 11 Ayın Sultanı gibi... Şöyle düşünelim;

5 çocuk düşünelim.bu çocuklardan en büyük olan , diğer kardeşlerine abilik yapıyor, onların geçimini sağlıyor. Bu durumda 4 kardeşine abilik yaptığı için , "4 kardeşin abisi" veya "4 kardeşin hamisi" tanımlamaları bu kişi için uygun olur. Ramazan ayı da geri kalan 11 ayın sultanıdır. O aylardan daha değerlidir.

Bu yüzden bu tabir hem mantıklıdır, hem de Türkçe'ye uygundur.

Mübarek Ramazan Ayı'mız hayırlı olsun.

Risalehaber.com

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum