Şanlıurfa Paneli-1

Geçtiğimiz pazar günü Şanlıurfa DSİ Konferans salonunda gerçekleşen; “Terörün Dinamikleri ve Çözüm Önerileri” konulu panele ilgi bir hayli fazla idi. Katılımcıların önemli bir kısmının öğretim üyelerinden ve üniversite öğrencilerinden oluşması çok sevindiricidir.

Panelin sonuna kadar dikkatle takip edilmesi ve ikinci turda panelistlere yoğun bir şekilde sorular sorulması işin bir başka güzel tarafıdır.

Üzerinde durulan konuların bölge halkını doğrudan doğruya ilgilendiriyor olması ve düşünen kesim tarafından meşru zeminlerde çözüm arayışları içerisine girilmesi bir hayli gelişme kat ettiğimizi gösteriyor.

Devlet ve Hükümet tarafından atılan olumlu adımların güzel neticeler vereceği muhakkaktır. Bu adımlardan birisi olan TRT Şeş, bazı çevrelerin korku nöbetlerinin son derece asılsız olduğunu ortaya koyan iyi bir örnektir.

Panelin birinci konuşmacısı Doç. Dr. Ahmet Yıldız;  insanı insan yapan en önemli unsurun düşünce ve ifade hürriyeti olduğunu, cumhuriyetin ilk yıllarında etnik kimliğin öne çıkartılarak ulus devleti inşa edilmesinin birçok problemi de beraberinde getirdiğini, bunlardan aidiyet probleminin, siyasi baskılarla teröre dönüştürüldüğünü, bu nedenle de işin başından beri etnik yönetim stratejilerinin yanlış olduğunu ifade etmiştir.

Ulus devlet inşasında baskın olan ırkın diğer etnik grupları baskı yoluyla kendine benzetmeye çalışmasının ya da yok saymasının düşünülemez olduğunu ifade eden Yıldız; terörün bir diğer boyutunun da ekonomik geri kalmışlık olduğunu belirtmiştir.

Yıldız; insanın terör gibi meşru olamayan amaçlar için araçlaştırılmasının hiçbir zaman meşru olamayacağını, ayrıca etnik mağduriyetleri dile getirmenin yolunun da terör olamayacağını vurgulamıştır.

Farklılıkların hesaba katıldığı bir “vatandaşlık” ve “aidiyet” tanımının yeniden yapılmasının şart olduğunu bir çözüm önerisi olarak sunan Yıldız; son derece yararlı ve memnuniyet verici bir konuşma yapmıştır.

Bu panel, karşılıklı adımların atılmaya devam edeceğinin, devletle bilim adamlarımızın dayanışma ve çözüm için müşterek hareket etmeye hazır olduklarının bir göstergesidir.

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.