Said Nursi'nin yeni bulunan fotoğrafının perde arkası

Said Nursi'nin yeni bulunan fotoğrafının perde arkası

"Said Nursi'nin ilk kez görülen fotoğrafı" gündem oldu. Rekor denecek seviyede paylaşımlara konu olan fotoğrafla ilgili asılsız iddialar da yayılmaya başladı. Bunları tek tek cevaplayalım

İbrahim Mert-RİSALEHABER

"Said Nursi'nin ilk kez görülen fotoğrafı" başlığı ile geçtiğimiz cuma günü yayınladığımız haber gündem oldu.

Rekor denecek seviyede paylaşımlara konu olan fotoğrafla ilgili asılsız iddialar da yayılmaya başladı.

Bunları tek tek cevaplayalım.

FOTOĞRAF NASIL BULUNDU?

Haberde de geçtiği gibi fotoğraf 2019 yılında Isparta'da Risale-i Nur medresesinde yapılan bir tadilat esnasında tevafuken bulundu.

Fotoğrafı bulan kişi Risale Haber'e konuştu. Adının haberde yer almasını istemeyen M, şunları söyledi:

"2019 yılında Isparta'da Risale-i Nur medresesinin tadilatı sırasında bir defterin arasından düştü. Bunu ilk defa görüyordum. Sadece kafa bölümünün olduğu fotoğraf siyah beyazdı. Fotoğrafı bir şeyin üzerinde koyarak cep telefonuyla resmini çektim. Renkli görünen alt zemindir fotoğraf değil."

ÇİZİM Mİ GERÇEK FOTOĞRAF MI?

whatsapp-image-2022-11-19-at-16-02-27.jpegBediüzzaman Hazretlerinin ilk defa bulunan fotoğrafının çizim olduğu iddiaları ortaya atılınca bunu uzmanlara gönderdik. Ressamlar, profesyonel fotoğrafçılar bunun çizim olmadığını fotoğraf makinası ile çekildiğini belirtti. O döneme ait bilinen bir fotoğraf karesinin olması da gerçek fotoğraf olduğunu ispatlıyor.

KAYNAK BAŞBAKANLIK ARŞİVİ Mİ? BU DA NEREDEN ÇIKTI?

Fotoğrafın bulunma hikayesi böyle olmasına rağmen sosyal medyada kimi çok takipçili hesapların bile kaynak olarak Başbakanlık Arşivi'ni göstermesi hayretle karşılandı. Başbakanlık arşivinde bulunan bir belgenin tarih ve sayısı mutlaka vardır. Bu fotoğrafın böyle bir bilgisi var mı? Yok. Bu bilgiler olmamasına rağmen "Başbakanlık Arşivi" ifadesinin kullanılması doğru değildir.

FOTOĞRAF RENKLİ Mİ?

Kimi okuyucular fotoğrafın renkli olduğunu, 1920'li yıllarda renkli fotoğrafın henüz keşfedilmediğini bu nedenlerle fotoğrafın Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerine ait olmadığını iddia etti. Ancak bu yanlış bir iddia. Çünkü fotoğraf renkli değil. Bulan şahıs da siyah-beyaz olduğunu belirtiyor. Cep telefonu ile fotoğrafın resmini çekmek için bir zemine koyuyor. Alttaki zeminde kırmızı ve mavi renkler olması nedeniyle dikkatlice bakmayanlar fotoğrafın renkli olduğunu zannediyor.

2022/11/19/nursi1.jpg

BEDİÜZZAMAN SAKAL BIRAKMADI AMA FOTOĞRAF SAKALLI!

Yine fotoğrafa itiraz edenlerin bir kısmı Bediüzzaman'ın sakal bırakmadığını bu nedenle bulunan fotoğrafın ona ait olmadığını ileri sürüyor. Ancak bu da geçerli bir iddia değil. Bediüzzaman Hazretleri 1 Mart 1927'de Barla'ya sürgün olarak geliyor. Van'dan Barla'ya gelene kadar aylar geçiyor. Fotoğrafta görülen sakal 1 hafta veya 10 günlük bir sakal. Dolayısıyla sürgün şarlarında her gün traş olmak çok zor.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARŞİVİNDE SAİD NURSİ'NİN 170 TANE FOTOĞRAFI VAR

Araştırmacı-Yazar Müfid Yüksel, Emniyet Genel Müdürlüğü arşivinde Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin 170'ten fazla fotoğrafı olduğunu ancak bunların paylaşılmadığını söylemişti.

Yüksel, "Emniyet Genel Müdürlüğü arşivinde 170'i aşkın Bediüzzaman fotoğrafı var. "Çok Gizli" diyerek hiçbirini paylaşmıyorlar. Oysaki, Emniyet yıllar önce Merhum Necip Fazıl Kısakürek'in resimlerini sergi için Kültür Bakanlığına vermişti" demiş, 2010 yılında yaptıkları müracatın "Çok Gizli" olduğu gerekçesiyle reddedildiğini de hatırlatmıştı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
8 Yorum