Said Nursi, M.Kemal'in Ayasofya'yı puthaneye çevireceğini gördü

Said Nursi, M.Kemal'in Ayasofya'yı puthaneye çevireceğini gördü

Akgündüz, M.Kemal’in, Ayasofya’yı kiliseye veya müzeye çevirme düşüncesinin 1923 yılından beri olduğunu söyledi

Risale Haber-Haber Merkezi

Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü ve Osmanlı Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Mustafa Kemal’in, Ayasofya’yı kiliseye veya müzeye çevirme düşüncesinin 1923 yılından beri olduğunu belirterek, "Bediüzzaman’ın ifadesiyle; 'Ayasofya’yı puthaneye çevirme düşüncesi" dedi.

Yeni Akit'ten Mehmet Özmen'e konuşan Akgündüz'ün ilgili sözleri şöyle:

Ayasofya’nın camiye çevrilmesi hususunda Fener Rum Patriği Bartholomeos’un; “Hıristiyan dünyası mezhep farkı tanımaksızın yekvücut olup tepkisini ortaya koyacaktır” şeklindeki açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu Fener Rum Patriği tarihi bilmiyor. İslam’ı hiç bilmiyor. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u 1453’te kılıç gücüyle fethetmiştir. Ama, daha sonradan barışla fethetmiş gibi muamele etmiştir gayrimüslimlere. İslam hukukuna göre bir memleket kılıç gücüyle fethedildiyse o memleketteki bütün kiliseler, havralar devlet başkanı tarafından camiye çevrilebilir veya yıkılabilir. Osmanlı bunu pek kullanmamıştır. Sadece 17 kilise ve havra camiye çevrilmiştir. İşte bunlardan biri de Ayasofya’dır. Ayasofya’nın bir diğer adı da bundan dolayı “Fethiyye Mescidi”dir.
Bir hadiseden bahsetmek isterim.

Tabi ki buyurun…

Şöyle ki; Bediüzzaman Hazretleri Ayasofya’nın camiye çevrilme hadisesini Mustafa Kemal ile 1923 yılında tartışmıştır. Yani Mustafa Kemal’in, Ayasofya’yı kiliseye veya müzeye çevirme düşüncesi 1923 yılından beri vardır. Bediüzzaman’ın ifadesiyle; “Ayasofya’yı puthaneye çevirme düşüncesi.”

Ayasofya ile bir diğer önemli husus şudur ki;  Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya vakfiyesinin en az iki sayfasında Ayasofya’yı amacının dışında kullananlara lanet etmiştir. Dolayısıyla müzeye çevrildikten sonra lanete vesile olan bir iş yapılmıştır ve bu lanetten kurtulunmalıdır.

AYASOFYA'NIN AÇILMASI İÇİN KİM, NE DEDİ? TIKLAYINIZ

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum