Rizeli balıkçılar: Balık fiyatları artacak

Rizeli balıkçılar: Balık fiyatları artacak

Rize Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mesut Rakıcı, deniz kıyılarının doldurulmasıyla balıkçılık ve balık yuvalarının yok edildiğini söyledi. Rakıcı, “Balıkçılık artık öldü. Fiyatlar balık olmadığı müddetçe artacaktır.” dedi.

Rakıcı, yaptığı açıklamada, son günlerde artan balık fiyatları hakkındadeğerlendirmelerde bulundu. Bilinçsiz avlanma ve denizin kirletilmesiyle çoğu balıkların neslinin bittiğini ifade eden Rakıcı, "Denizlerimizde sadece hamsi ve istavrit kaldı. Biz tüm kıyı şeridindeki belediyelerin katı atıklarını denize boşalttığını söylemiştik. Hiçbir arıtma yapmadan denizlerimizi zehirliyoruz. Karadeniz’in belli bir kısmından sonrası bataklık halinde. Kıyıları doldurmakla beraber balıkçılarımızı ve balık yuvalarımızı yok ettik. Bu sebeplerden dolayı denizde balık yok. Doğu Karadeniz kıyılarında önceden 60-70 çeşit balık türü varken şimdi hamsi, palamut, istavrit ve biraz da sargan var. Balıkçılık artık öldü. Hamsinin belli bir göç yolu var. Kıyılarımızda hamsi geçişi sona erdi. Fakirin tükettiği en uygun balık hamsiydi o da yok. Fiyatlar balık olmadığı müddetçe artacaktır.” şeklinde konuştu.

BALIK GÜRCİSTAN KIYILARINA KAÇTI

Rize Balıkçı Hali Başkanı Kenan Yavuz ise hamsi fiyatlarında yaşanan artışın en büyük nedenlerinden birinin hamsinin göç etmesi olduğunu ifade ederek, “Hamsi sürüleri artık Gürcistan sınırlarında. Bizim Türk balıkçılarımız da orada avlanmaya çalışıyor. Balık azlığı hep böyle sürmeyecektir. Havaların biraz daha ısınmasını bekliyoruz. Bol zamanında aşırı derecede tutulup balık un fabrikalarına satıldığı için vatandaşımız balıktan yeterince istifade edememiştir. Azlığın en büyük etkenlerinde bir tanesi de bu.” diye konuştu.

Balık sezonunun 1 Eylül’de başlayarak 15 Nisan’da sona erdiğini hatırlatan Yavuz, şunları söyledi: “Normalde 7 buçuk ay sezon sürüyor ama ne hikmetse artık avlanmak 1-2 aya kadar düştü. Bunun en büyük nedeni aşırı derecede bilinçsiz avlanmaktan kaynaklanıyor. Piyasada hamsi var ama şoklanmış hamsi var. Bunu da her insan tüketmiyor. Karadeniz insanı şoklu hamsiyi fazla tüketmiyor. Ege, Marmara, Akdeniz bölgelerinde şoklu balık daha çok tüketiliyor. Fiyatlar hamsi olmadığından dolayı artmış durumda. Bol olduğu zamanlarda kasasını 10 liraya satıyorduk. Olmayınca kasasını 100 liradan satıyoruz.”

Hamsinin kilosunun 10 liraya kadar çıktığı ilde bazı balıkların kilogram fiyatları şöyle: Palamut 15 lira, çinekop 25 lira, torik 35 lira, istavrit 10-15 lira, mezgit 20 lira.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.