Mevlana'nın doğduğu ve öldüğü şehir kardeş şehir oldu

Mevlana'nın doğduğu ve öldüğü şehir kardeş şehir oldu

Büyük İslam düşünürü Mevlana Muhammed Celaleddin-i Rumi'nin doğduğu Afganistan’ın Belh vilayeti Mezar-ı Şerif şehri ile vefat ettiği Konya arasında kardeşlik protokolü imzalandı.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Afganistan'ın Belh Valisi Ata Muhammed Nur ve Mezar-ı Şerif Belediye Başkanı Muhammed Yunus Mukim, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i makamında ziyaret etti.

Afganistan'dan gelen misafirleri mehter takımıyla karşılayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana’nın doğduğu şehirden Konya’ya yapılan ziyaretin manasının büyüklüğüne işaret etti. “8 asır önce Belh’ten Konya’ya doğru yola çıkan aziz misafirimizi, o zamanki Selçuklu yöneticileri büyük törenlerle karşılamışlardı. Bugün Mevlana’nın manevi torunları olarak benzeri bir karşılamayı gerçekleştiriyoruz." diyen Başkan Akyürek, Belh'ten gelen konuklarını başkanlık makamında ağırladı.

Akyürek, Mevlana'nın doğduğu şehirle öldüğü şehrin zaten kardeş olduğunu, yapılan protokolün bu kardeşliği pekiştiren ve resmileştiren bir işlemden ibaret olduğunu kaydetti. Kardeşlik protokolünün, şehirler arası ilişkilerin yanında ülkeler arası ilişkilere de katkı sağlayacağını belirten Akyürek, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğin daha da güçlenmesini diledi.

Türkiye ile Afganistan arasında tarihi ve kültürel bağlar bulunduğunu hatırlatan Belh Valisi Ata Muhammed Nur da Belh ile Konya arasındaki gönül bağının bu protokolle güçlendiğini söyledi. Vali Nur, "Hazreti Mevlana güneş gibidir, nerede doğarsa doğsun bizleri buluşturuyor. Belh ile Konya aynı ruhu taşıyan iki cisim gibidir. Ruhu çekince cismin bir anlamı kalmaz. Mevlana’nın hoşgörü ve sevgi anlayışını tüm dünyaya ulaştırmamız lazım.” diye konuştu.

Mezar-ı Şerif Belediye Başkanı Muhammed Yunus Mukim ise yapılan protokolün büyük bir anlamı olduğunu belirterek, şehrin imarı konusunda Konya’nın tecrübelerinden faydalanacaklarını dile getirdi. Konuşmaların ardından, Konya ile Belh vilayeti Mezarı Şerif şehri arasında kardeş şehir protokolü imzalandı. İmzaların atılmasının ardından ziyaret karşılıklı hediye takdimiyle tamamlandı.

Cihan