Babadağ’dan Dünyaya Seslenen Bilge: Suad Alkan

Suad Alkan1940 yılında Denizli/Babadağ’da doğar. Babadağ İlkokulu, İzmir İmam Hatip Okulu ve İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünü bitirir. Yeni Asya, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde çalışır. İttihad, Tasvir, Yeni Asya ve Yeni Nesil gazeteleriyle; Oku, Şule, Gurbet, Köprü, Yeni Dergi, Hece, Kelime ve Elif dergilerinde yazar. Elif Dergisi’ni 14 sayı çıkarır. Millî Eğitimde Kızılca Kıyamet (Araştırma), Bediüzzaman Said Nursi (Biyografi, Fransızca), Ay’a Senfoni (Şiir), Çiçeğe Dönen Yaz Südü (Şiir), Çağın Utancı (Deneme) ve Mektup kitaplarına imza atar.

Eğitimini Denizli, Isparta, Konya, İzmir ve İs­tan­bul'da yapar. İstanbul'da on dört yıllık gazetecilik yaşamını noktaladıktan sonra Fransa’ya gider. Sorbonne Üni­ver­sitesi’nde mastır yaptıktan sonra Paris Protestan Fakültesinde "Risale-i Nur'da Bilim ve Mo­dern Sanat Felsefesi" başlığı altındaki doktora tezini vererek doktor unvanını alır. 2002 yılında Ay'a Senfoni isimli şiir kitabını yayımlar.

Bediüzzaman'ı imam hatip lisesinde öğrenciyken Isparta’da ziyaret eden Alkan Son Şahitler’de bunu etraflıca anlatır.

Bugün Suad Alkan Risale camiasında entelektüel birikimi ve duruşuyla çok özel bir yerde duruyor. Sezai Karakoç ve Nuri Pakdil İslam kültür ve medeniyetinin dönüşümünde nasıl bir kilometre taşı vazifesi görüyorsa Suad Alkan da Risale camiasının dilinin, düşüncesinin ve duruşunun dönüşümünde aynı vazifeyi görüyor. Bu değerin kaleme dayalı bir kültür hareketi olan Risale camiası başta olmak üzere bütün dünyaya tanıtılması gerekiyor. Bunun için değişik yayın organlarında yayımlanan yazılarının bir an önce kitaplaştırılması ve hakkında paneller düzenlenmesi gerekiyor. Zira Suad Alkan ebedi olan Üstad Bediüzzaman’ın ebedi, edebi ve edebiyat emanetidir. Emanete sahip çıkılmalıdır. Kısa süre önce Hiçbişey Yayınları emanete sahip çıkma adına önemli bir adım attı.

Suad Alkan Elif Ekolü olarak bilinen neslin yetişmesine öncülük etti. Onlarca yazarın yetişmesine vesile oldu. Yıllar sonra bu yazarlar “Kendi İçinde Bir Deniz: Suad Alkan” isimli kitaba imza attılar. Taha Çağlaroğlu, Mahmut Kaplan, Sadık Yalsızuçanlar, Murat Sönmez, Levent Bilgi, Osman Gökmen, Hüseyin Gökçe, Raşit Duran, Ayşe Hayta, A. Levent Ertekin, Mehmet Kara, Nejat Turhan, Mustafa Oral, Mehmet Nuri Yardım, Tacettin Şimşek, Caner Kutlu, Mehmet Özer, Zafer Akgül, Ahmet Öztürk, Himmet Uç ve Said Duran, Suad Alkan’ın kendilerinde bıraktığı izler üzerinden değerlendirmelerde bulundular.

Sadık Yalsızuçanlar’a göreSuad Alkan, Nur Risale’lerinden beslenen bir edebiyat alanı oluşturma çabasını fark eden ilk sanatçıdır. Onun şiirleri, denemeleri, 'şiirsel' düzyazıları, mektupları hep bu gayretin verimleridir.”

Suad Alkan, Risale-i Nur ve sanat üzerine düşünen ve yazan hemen herkesin okuması gereken bir yazar. “Kendi İçinde Bir Deniz: Suad Alkan” kitabı Suad Alkan’ın hayatını, dilini, duruşunu ve düşüncesini anlama noktasında rehber kitap özelliği taşıyor. Yetişmesine vesile olduğu Elif Ekolü yazarları Bediüzzaman’ın emaneti Suad Alkan’a vefasını göstererek bu kitabı yayımladı. Bundan sonrası okuyucuya kalıyor. Bediüzzaman’ı gören bir göz görmek ve zamanlar ötesinden Bediüzzaman’ın sesini işitmek isteyen sevenleri “Kendi İçinde Bir Deniz: Suad Alkan” kitabını da yanlarına alarak şimdilerde Denizli’de ikamet eden ihtiyarlığın eşiğindeki Suad Alkan’ı ziyaret edip vefalarını gösterebilirler.

Kitabı aşağıdaki linkten edinebilirsiniz.

https://www.kitapyurdu.com/kitap/kendi-icinde-bir-deniz-suad-alkan/660643.html&publisher_id=10964

alkan.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum