Medresetüzzehra Ruhu

Medresetüzzehra Ruhu, kristalize bir tefekkürün zihin haritalarına ve akıl tarlasına mektep ile tohumlanan, kalbi derunluğa feyz/moral olarak tekke ile inen ve dinin hayata hayat olacak ilmini ise akıl ve kalbin beraberliğinde medrese ile idrak eden bir ruhtur. Bu kulluk şuurunun ve hayatı tanzim esasının ruhu ibadettir. "İbadetin ise ruhunun ruhu ihlastır." (İşaratü’l İcaz, 196). İşte rıza dairesinde bütün öğrenme fonksiyonları ile melekeler kazanıp melekleşen eğitimler bütünlüğü içinde ilimle amelin kol kola hayata yaşanmış ibretler ve yaşanabilir örnekler bıraktığı bir iklimin 2000’li yıllardaki modelidir Medresetüzzehra Ruhu.

Medresetüzzehra Perspektifi’nden insana, hayata, bilime, hikmete ve öğrenmeye konu olan merakların debisine baktığımız zaman, görürüz ki;

- İnsan, küçük bir evrendir. (Sözler; 45) İman ve dua için bu dünyaya gönderilmiştir. (Sözler; 256)

- Hayat, eğitilmeyi/talimi, tamamlanmayı/tekamül etmeyi sağlamak için bu dünyaya gönderilen insana verilmiştir. (Sözler; 286)

- Bilim, hayatın öğrenilme süreçlerinde bize kılavuzluk eden ve hayat boyu öğrenme ile evreni keşfetme yolculuğumuza kurallar, sorgular ve yeni arayışlarla desteği veren, Allah'ın alim sıfatının tecellisi olan bilme süreçleri ve sonuçlarıdır.

- Bilim, ilahi sanatın en mükemmel örneklerini Esma-i Hüsna ile keşfettikçe, gerçek anlamına ve amacına ulaşır.

- Hikmet, müminin sermayesidir. Onsuz yaşayamaz. "Hikmet, müminin yitiğidir."(Tirmizî, İlm, 19 )

- Öğrenmek, merakların doğru konumlandırılmasıyla ve amaca uygun hedef planlaması ile bir bütünlük içinde birbirine değer katan hayat öğrenciliğidir. Hafıza nöbetidir. Akıl ödevidir. Gözlem avcılığıdır. Bilinç deposudur.

Medresetüzzehra ruhunda muhakeme, hayatın dengesini tayin eder. İlim amelle taçlanır. Söylemle eylem tutarlılığı vardır. Eşit ve özgür bireylerin pozitif rekabet ortamları sağlanır.

Buyurun Medresetüzzehra’nın ruh ikliminde, çevrenin ve süreçlerin son yüzyıllık domino etkilerinden sıyrılarak(tesirat-ı hariciyeden tecerrüt ederek)(Sünuhat, 337), hazırlık sınıfında Muhakemat’ın, tefsir metodolojisi olarak İşaret’ül İcaz’ın okutulacağı öncelikle lisans üstü akademisyenlerin eğitimi ile başlanmalı.

Sonra lisans eğitiminin ilk programı ve ilk öğrencileri, halkı eğitmek üzere eğitilmesi gereken kamu ve siyaset yöneticileri ve kamu yöneticileri için olmalı.

Fen bilimlerinin başarılı akademisyenlerine (sağlık-fen-sanat) alanlarından lisans üstü eğitim olarak “ahlak-ı hasene”(Divan-ı Harbi Örfi, 435) ve hüsnün doğru temsili ve kainattaki tecellileri  kapsamında Esma-i Hüsna eğitimi verilmeli.

Diyanet işlerinden ve ilahiyatçılardan oluşan geniş kitle ve ehl-i hizmet için İhlas Risalesi ekseninde Hizmet Rehberi ve Tebliğ Metotları eğitimleri verilmeli.

Eğitim ordusuna, “darül muallimin”(Münazarat, 520) çerçevesi ve Medresetüzzehra’nın kurucu fakültesinin sistematiği ile temel eğitimler verilmeli.

Hekimler Hastalar Risalesi ile birlikte koruyucu sağlığın Tıbb-ı Nebevi pencerelerine açılmalı.

Medresetüzzehra ruhu, İslam dünyasında ilmi, siyasi, kültürel, etnik ve mezhebi bir çok ihtilafın çözüm alanı olarak birlikte müzakere ve birbirini kabul alanlarını çoğaltmaktadır. İki büyük dünya savaşına, İslam ülkelerinin sömürülmesine ve geçen yüzyılın bütün ağır bedellerine rağmen Medresetüzzehra ruhu yaşıyor, yaşayacak ve canlı bir organizma gibi entelektüel yeryüzü aktörlerinden muhatap bekliyor. Onu anlayacak idrak bekliyor.

"Elhasıl: İslâmiyet hariçte temessül etse, bir menzili mektep, bir hücresi medrese, bir köşesi zaviye, salonu dahi mecmaü’l-küll, biri diğerinin noksanını tekmil için bir meclis-i şûrâ olarak, bir kasr-ı meşîd-i nuranî timsalinde arz-ı dîdar edecektir. Ayna kendince güneşi temsil ettiği gibi, şu Medresetü’z-Zehrâ dahi o kasr-ı İlâhîyi haricen temsil edecektir."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.