'Küresel Utancın Kaynağı' Yermuk toplama kampı

'Küresel Utancın Kaynağı' Yermuk toplama kampı

BM’nin “küresel utancın kaynağı” olarak nitelendirdiği Yermuk kampında Filistinli mültecilerin hayatı, IŞİD işgaliyle birlikte kabusa döndü

Yermuk’ta rejim kuşatması altında adeta nefessiz bırakılan Filistinli mültecilerin hayatı, IŞİD işgaliyle birlikte kabusa döndü. BM’nin “küresel utancın kaynağı” olarak nitelendirdiği kampta infazlarda bulunan militanlar, kaçmaya çalışan sivilleri de rehin alıyor.

Suriye'de dört yılı aşkın süredir devam eden savaş, onları iki kere vurdu. İsrail işgalinden kaçıp sığındıkları Suriye'de de huzur bulamayan Filistinliler, Şam yakınlarındaki Yermuk Mülteci Kampı'nda ölüm-kalım savaşı veriyor. Beşşar Esed rejiminin iki yıldır aralıksız bomba yağdırdığı ve Aralık 2012'den bu yana abluka altında tuttuğu bölge, son olarak IŞİD'in de işgaliyle birlikte “toplama kampına” dönüştü. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) “küresel utancın kaynağı” olarak nitelendirdiği Yermuk'ta IŞİD militanlarının infaz haberleri de gelmeye başladı.

SNIPERLAR ÇATIDA
Reuters'a konuşan Filistin Kurtuluş Örgütü Suriye yetkilisi Tayser Ebubekir, kamptaki Eknaf Beyt el-Makdis güçleri ile çatışan IŞİD'in geçtiğimiz cuma gününden bu yana aralarında savaşçıların da olduğu 21 kişiyi öldürdüğünü söyledi. Kampta başı kesilerek infaz edilmiş cesetler bulunduğu iddia edilirken, “Bazı aileler kamptan kaçmaya çalışıyor ancak IŞİD'e bağlı keskin nişancılar yüksek binalarda konuşlanmış durumda” diyen Ebubekir, militanların kaçmaya çalışan 74 kişiyi rehin aldığını da ekledi. Bu arada IŞİD saldırılarında hayatını kaybedenler arasında, Filistinli mültecilerin dramını anlatan 'Kuşatma' adlı filmin yapımcılarından Cemal Halife'nin de olduğu ortaya çıktı.

VARİL BOMBASI YAĞIYOR
Şam'daki Filistinli yetkililer ile Suriyeli aktivistler, terör örgütü IŞİD'in kampın yüzde 90'ının kontrolünü ele geçirdiğini iddia ederken, El Cezire'ye konuşan bir aktivist ile İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin verdiği bilgilere göre, rejime ait helikoptlerler de Yermuk'a varil bombası yağdırmaya devam ediyor. Pazar günü aralarında doktorlar ve sağlık görevlilerinin de bulunduğu 2 bin kişinin kamptan çıkarıldığı ve muhaliflerin kontrolündeki Yelda, Babaila ve Beyt Sahim gibi mahallelere götürüldüğü belirtiliyor.

Gazze'den çağrı: Acilen harekete geçin
Gazze'de bir grup Filistinli, Suriye'nin başkenti Şam'da, çoğunlukla Filistinli mültecilerin yaşadığı Yermuk Kampı'nın kurtarılması talebiyle gösteri yaptı. Hamas hareketinin çağrısıyla Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'nda düzenlenen gösteriye katılan yüzlerce Filistinli, Yermuk Kampı'ndakilere yardım çağrısında bulundu. Hamas yetkililerinden Muhammed Ebu Asker, “Yermuk Mülteci Kampı'nda yaşananlar, gerçek bir felakettir. Filistin yönetimi, İslam ülkeleri ve uluslararası toplum, kamptakilerin kurtarılması için acilen harekete geçmeli” dedi. Asker, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ve Kızılay'a seslenerek, kamptakilerin kurtarılması amacıyla acilen insani yardım koridorları açmak için harekete geçme çağrısında bulundu.

170 kişi açlık ve susuzluktan öldü
2012 yılından itibaren abluka altında yaşamaya çalışan Filistinliler, bombadan ölmese bile açlıktan ve hastalıktan can veriyor. Rejim kuşatmasının başlamasından bu yana 170'den fazla kişi, su kaybı, gıdasızlık ve hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti. Savaş öncesi 900 binden fazla kişinin barındığı Yermuk Mülteci Kampı'nda şu an 18 bin kişi can çekişiyor. Kampta yaklaşık 5 bin ailenin açlık ve susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtilirken, dünyanın ilgisizliğinden yakınan Filistinliler ise içinde bulundukları çaresizliği ifade etmekte güçlük çekiyor. Adını saklı tutan bir Filistinli'nin şu sözleri utancın boyutunu gözler önüne seriyor: “Kuşatmayı kırmak için ilk önce onu çevreleyen 'sessizliği' yıkmaya ihtiyaç var.”

Moskova'da ikinci toplantı
Suriye hükümeti temsilcileriyle muhalifleri Rusya'nın başkenti Moskova'da ikinci kez bir araya getirecek 'Suriye Krizi İstişare Toplantıları' başladı. Görüşmeler, 26-29 Ocak'ta Moskova'da yapılan ilk turda olduğu gibi basına kapalı olarak gerçekleştirilecek. 9 Nisan perşembe günü sona erecek görüşmelerde Şam heyetine Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşşar el-Caferi'nin başkanlık etmesi bekleniyor. Toplantıya, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) yanı sıra SMDK'nın eski Başkanı Ahmed Muaz el-Hatib, eski Halep Vakıflar Müdürü Muhammed Suheyb eş-Şami ve diğer muhalif temsilcilerle 'Suriye Devleti'nin İnşası' hareketi katılmıyor. Suriye içinde faaliyet gösteren muhalif grupların temsilcilerinin toplantıda yer alması öngörülüyor.

Rejimden İdlib katliamı
Esed güçlerinin geçen hafta muhaliflerin kontrolüne geçen Suriye'nin İdlib kentine düzenlediği saldırılarda en az 104 kişi ölürken, onlarca kişi de yaralandı. Kentin muhaliflerin eline geçmesinin ertesi günü ilk saldırı eş-Şemaliyye Mahallesi'nde yaşandı. Beş füzenin düştüğü mahallede yaklaşık 82 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Geçen cuma günü Burğul ve Saad camileri ile Kızılay Hastanesi'ne yönelik roketli saldırıda 22 kişi hayatını kaybederken binalarda da büyük hasar meydana geldi. Kent sakinlerinden Saad el-Umeri, Esed güçlerinin bir haftadan fazla bir süredir gerçekleştirdiği saldırıların büyüklüğü ve şiddetinin en büyük göstergesinin meydana gelen yıkım olduğunu söyledi. Suriye'de muhaliflerin çatı birliği Fetih Ordusu'na bağlı birlikler, kente yönelik saldırıların ardından İdlib'den çekilmek zorunda kalan Esed güçlerine karşı operasyonlarına devam ediyor. Muhalifler operasyonlar kapsamında rejim güçlerinin çekildiği Mastuma köyündeki kışlaya ağır silahlarla saldırıyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.