Kapadokya'da balon uçuşlarında sorun yok

Kapadokya'da balon uçuşlarında sorun yok

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, sıcak hava balonlarının kontrol ve denetimini Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile birlikte titizlikle yürüttüklerini ve bugüne kadar ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi.

Mısır'ın güneyindeki Luksor kentinde meydana gelen balon faciasında 18'i turist, biri Mısırlı 19 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, dikkatler sıcak hava balon turlarının yapıldığı Kapadokya'ya çevrildi. Bölgede işletme sayısı bugün 20, balon sayısı ise 160 civarında bulunuyor. Geçen yıl Kapadokya'ya gelen 2,5 milyonu aşkın turistin yaklaşık 400 bini balon turlarına katıldı.

Turizm sezonlarında günlük bin kişiyi aşan genel yolcu kapasitesiyle Kapadokya balon sektöründe çok önemli bir yere sahip. Mısır'da 19 kişinin ölümüyle sonuçlanan balon kazasının kendilerini de oldukça üzdüğünü ifade eden Vali Abdurrahman Savaş, “Sıcak hava balonculuğu ve bunun turizme yönelik bir faaliyet olarak yürütüldüğü en önemli yer Kapadokya Bölgesi. Ülkemizde sıcak hava balonculuğu dahil balonculukla ilgili faaliyetler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yürütülüyor. Ruhsat, denetim, uçuştan sorumlu olan pilotların eğitim ve sertifikasyonu Genel Müdürlük tarafından yürütülüyor. Valilik olarak da Genel Müdürlükle birlikte geçen yıldan bu yana çok sayıda toplantılar yaparak gerek uçuş güvenliğinin azami ölçüde nasıl sağlanacağına ilişkin çalışmalar yürütüldü ve rutin biçimde yapılmaya devam ediliyor” dedi.

Savaş, balon firmalarının da ayrıca aralarında bir komisyon oluşturarak, Kapadokya Meslek Yüksekokulu'nun da teknik desteği ile gerekli şartları sağlama yönünde çaba sarf ettiklerini de belirtti.

Yaptıkları çalışmalar sonunda uçuş alanlarındaki riskleri bir harita üzerinde belirlediklerini ve bunu bütün firmalara ilettiklerini kaydeden Vali Savaş, “Hangi alanlarda uçuş yapılmaması, hangi alanlarda hangi irtifada uçulması gerektiğini esas noktaları belirtmek suretiyle belirledik. Arkadaşlarımız bugüne kadar balonların teknik şartları ve pilotaj yönleriyle tespit ettiğimiz bir sorun olmadı. Sadece ani değişen hava şartları nedeniyle hassas iniş yapmayı gerektiren durumlar oldu” diye konuştu.

Göreme Turizmi Geliştirme Kooperatifi Başkanı turizmci Mustafa Durmaz ise, Mısır'da yaşanan olayın bir kaza olduğunu belirtti. Balonların bölgemizde sıkı kontrollerin yapıldığı bir sistemle uçtuğunu ifade eden Durmaz “Kapadokya'da 20 yıldan beri yapılan uçuşlarda önemli denecek bir kaza olmadı. 20'den fazla balon şirketi bulunuyor. Sezonda günlük 100 balondan fazla uçuş yapılıyor” dedi.

Kapadokya Bölgesi için hayati önem sağlayan balonculuk sektörünün önemli firmalarından olan Anatolian Ballons'un Genel Müdürü Mahmut Uluer ise Mısır'da yaşanan olay sonrasında balonla uçuşlarda bir sıkıntı olmadığını, uçuş güvenliğinin ülkemizde layıkıyla yapıldığını ifade etti.

Haber7