'Irkçı beyazları korumayı bırak'

'Irkçı beyazları korumayı bırak'

ABD'deki ırkçı saldırının ardından Başkan Trump'ın yayınladığı rutin kınama mesajı kendi partisini bile rahatsız etti. Başkan, beyazların üstünlüğünü savunmakla itham edildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Virginia Eyaleti'ne bağlı Charlottesville kentinde, ırkçı beyazların gösterileri sonrası ortaya çıkan şiddet olaylarının ardından yaptığı açıklama nedeniyle eleştirildi. 

'IRKÇI TERÖRDEN BAHSET' 

Olaylar iç savaşta köleliği savunan konfederasyon komutanlarından birinin heykelinin kaldırılması kararı nedeniyle başlamış ve sokaklarda sağcı beyazlar ve ırkçılık karşıtları biraraya gelmişti. Yaşanan şiddet olaylarında 1 kişi hayatını kaybetmiş, 30 işi yaralanmıştı. Başkan Donald Trump "tarafların çoğunun sergilediği nefret, bağnazlık ve şiddeti en güçlü biçimde kınadığını” söylemişti. Ancak başkanın beyazların üstünlüğünü savunan ırkçılardan bahsetmemesi tüm kongrede tepkiyle karşılandı. Cumhuriyetçi Senatör Cory Gardner, olayların sorumlusunun adını koymak gerektiğini söyledi ve "Bunlar beyazların üstünlüğünü savunanlardır ve bu yerli terörizmdir" dedi.  Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio da "Başkanın olayları  olduğu gibi yani beyaz ırkçı terör olarak tanımlaması çok önemli" şeklinde konuştu. 

Polis helikopteri düştü: 2 Ölü 

 

Çatışmaları izleyen, Virgina Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı bir polis helikopteri Cumartesi akşam saatlerinde, kentteki bir ormanlık araziye düştü. Olayda iki polis yaşamını yitirdi. Helikopterin düşme nedeni açıklanmadı. 

Saldırgan yakalandı

Irkçı gösterilere karşı çıkmak için bir araya gelen kalabalığın üzerine aracıyla dalarak 32 yaşında bir kadının ölümüne yol açan sürücünün kimliği açıklandı. Polis, 19 kişinin de yaralanmasına neden olan sürücünün James Alex Fields adlı şüpheli olduğunu ve yakalandığını belirtti.

Obama: Sakin olun

Olayların üzerine eski Başkan Barack Obama da Twitter’dan mesaj paylaşarak taraflara sakin olma çağrısı yaptı. Nelson Mandela’nın sözlerini paylaşan Obama, “Hiç kimse, doğuştan başka bir insandan, o kişinin ten rengi, geçmişi ya da dini yüzünden nefret etmez. İnsanların nefreti öğrenmesi gerekir. Ve eğer onlara nefret öğretiliyorsa, sevgi de öğretilebilir” ifadelerini kullandı. 

Akşam

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.