Irak’tan Türkiye’ye: Kuzeyden petrol sevkiyatını durdurun

Irak’tan Türkiye’ye: Kuzeyden petrol sevkiyatını durdurun

Bilindiği gibi Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin inşa ettiği 300 bin varil kapasiteli yeni petrol boru hattı, Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı’nın 40 inçlik bölümüne eklendi.

Irak devlet petrol şirketleri NOC ve SOMO, BOTAŞ’a ‘acil’ kodlu resmî yazı gönderdi ve Kuzey’den petrol taşımasının durdurulmasını istedi. Yazıda, taşımanın 1973’te imzalanan ve 2010’da yenilenen petrol anlaşmalarına aykırı olduğu ve hukukî haklar doğacağı uyarısı yapılıyor.

Kuzey Irak petrolü, Aralık 2013’ten itibaren boru hattıyla BOTAŞ’ın Ceyhan’daki tanklarında depolanmaya başlandı. Merkezî hükümetin tepki gösterdiği petrol sevkiyatıyla ilgili, Irak Cumhuriyeti Kuzey Petrol Üretim Şirketi ile Petrol Pazarlama Şirketi, BOTAŞ’a ‘acil’ kodlu resmî bir yazı göndererek Kuzey’den petrol taşınmasının durdurulmasını istedi.

Cumhuriyeti Kuzey Petrol Üretim Şirketi ile Petrol Pazarlama Şirketi’nin BOTAŞ’a acil koduyla gönderdiği yazıda ayrıca, petrol sevkiyatınının devam etmesi halinde bunun 1973 yılında imzalanan ve 2010’da yenilenen iki ülke arasındaki Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı Anlaşması’nın ihlali anlamına geldiği uyarısı yapılıyor. Enerji Bakanlığı kaynakları ise konuyla ilgili görüşmelerin sürdürüldüğü bilgisini verdi.

    Bilindiği gibi Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin inşa ettiği 300 bin varil kapasiteli yeni petrol boru hattı, Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı’nın 40 inçlik bölümüne eklendi. Hattan geçen aydan itibaren de, test amaçlı taşınan ham petrol Ceyhan’da depolanmaya (BOTAŞ) başlandı. Bölgeden günlük 20-30 bin varil arasında petrol boru hattıyla Ceyhan’a taşınırken, kısa süre içerisinde rakamın 150 bin varile çıkarılması hedefleniyor. Ceyhan’daki tankın dolması ve petrolün uluslararası pazarlara ihracatının gelecek ayı bulacağı belirtiliyor. Kuzey Bölgesi petrolünü BOTAŞ’ın alt şirketi Turkish Energy Company (TEC) satacak. Ayrıca bölgeden 14 aydan bu yana kamyonlarla gelen yaklaşık 10 milyon varillik petrol 20 gemiye yüklendi. Bunun parasal değeri de 1 milyar doların üzerinde. Öte yandan iki ülkenin inşa ettiği ve günlük 1,5 milyon varil kapasiteli Türkiye-Irak Ham Petrol Boru Hattı’ndan halen 350-400 bin varil ham petrol taşınıyor.

    Irak Cumhuriyeti Kuzey Bölgesi petrol üretim şirketi NOC ve devlet pazarlama şirketi SOMO, BOTAŞ’a gönderdiği ‘Acil’ kodlu yazıyla Kuzey Irak (Kürt Bölgesi)’tan gelen petrolün Irak Devleti’nin malı olduğu hatırlatması yapılıyor. Yazıda, 4 Ocak’tan itibaren Kürt Bölgesi’nden Türkiye toprakları içindeki petrol boru hattından petrol pompalanmaya başlanmasının kaygıyla izlendiğine vurgu yapılıyor. Irak petrollerinin yegane temsilcisi ve pazarlanmasının NOC ve SOMO’ya ait olduğuna vurgu yapılan yazıda, Ceyhan’daki Irak Sevkiyat Ofisi çalışanlarına BOTAŞ yetkililerince bundan sonraki sürece müdahil olunmaması söylendiğini, bunun da Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı Anlaşması’nın ihlali olarak değerlendirileceği bilgisine yer veriliyor. Irak hidrokarbon kaynaklarının ihraç ve sevkiyatında tek yetkili Irak Petrol Bakanlığı ve Petrol Pazarlama Şirketi SOMO’dur. Resmi yazıda, sevkiyatın derhal durdurulması isteniyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.