İlk kez bir insan beyni ölüme geçiş sırasında kaydedildi

İlk kez bir insan beyni ölüme geçiş sırasında kaydedildi

Bir hastanın gözlem sırasında hayatını kaybetmesi, bilim dünyasının bir ilki yaşamasını sağladı. İlk kez bir insan beyni ölüme geçiş sırasında kaydedildi

Bulgular, beynin bu süreçte hatırlama ile benzer beyin dalgaları yakaladığını gösteriyor. Yani, gerçekten ölmeden önce anılarımızı tekrar izliyor olabiliriz.

Frontiersin Aging Neuroscience'da yayınlanan yeni bir çalışma, beynin ölüme geçiş sırasında ve hatta sonrasında aktif ve koordineli kalabileceğini ve tüm süreci yönetmek için programlanabileceğini öne sürüyor.

Estonya'daki Tartu Üniversitesi'nden Dr. Raul Vicente ve meslektaşları, 87 yaşındaki epilepsi hastasının nöbetlerini saptamak ve hastayı tedavi etmek için sürekli elektroensefalografi (EEG) kullandı.

Bu kayıtlar sırasında hasta kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Bu beklenmedik olay, bilim insanlarının ölmekte olan bir insan beyninin aktivitesini ilk kez kaydetmesine olanak sağladı.

Sinirbilimciler ölüm anına yakın; rüya görme, hatırlama ve meditasyon sırasında meydana gelenlere benzer ritmik beyin dalgası kalıpları keşfettiler.

ABD, Louisville Üniversitesi'nde beyin cerrahı olan Dr. Ajmal Zemmar, "Bu araştırmadan öğrenebileceğimiz bir şey var: sevdiklerimiz gözlerini kapatmış ve bizi dinlenmeye bırakmaya hazır olsalar da beyinleri hayatlarında yaşadıkları en güzel anlardan bazılarını tekrar ediyor olabilir" diye tahminde bulundu.

Haber Türk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.