Boş kağıt

“Aziz Üstad, Müşfik Kardeş, Muhterem Mücahid.” Hulusi ağabey Barla Lahikasında böyle hitap ediyor Said Nursi’ye. Her biri ayrı bir anlam ve hikmet içeriyor bu hitap cümlesinin. İçinden geldiği gibi, samimiyet ifadeleriyle Bediüzzaman’a ne kadar yakın olduğunu izhar etmiş oluyor en başta!

“Aziz Üstad” demekle önce makamı teslim ediyor, kendinin de talebe olduğunu. Hürmet ve tazim…

“Müşfik Kardeş.” Kur’an’ın tefsiri Risale-i Nurlara talebe olma noktasında ikimiz de eşitiz, kardeşiz, hem de müşfik kardeş. Risale mesleğinin “fenafil ihvan” olduğunu her ne kadar “Üstadlık” makamı olsa da bütün ihvanların birbirlerinde fani olduğu, birbirlerine karşı müşfik olduğu hatırlatılıyor. Samimiyet ve hal…

Uygulayanlar için hakikate eriştirici çok kolay bir yol fenafil ihvan mesleği. Hulusi Yahyagil ve Said Nursi hayalin ötesinde uzak mesafede de olsa görüşüyorlar, çünkü aralarında çok yüksek bir muhabbet cereyanı var. Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerine “Kardeş” diyebilecek kadar bir yakınlık, bunu dedirten ilmi ve ihlâsı, hakikatte ona yakınlığı!

İlimden ihlâstan uzaklıkla Bediüzzaman’a “Kardeş” dememiz tasannudan öte ne ifade eder? Kuru kuru söylemek ve yazmak bir şey ifade etmiyor, zihin, hal ve gönül olarak hissetmek ve yaşamak mesele.

“Muhterem Mücahid” dışa, umuma bakıyor. Cihadla mükellef olduğu, bunu muhterem olarak yerine getirdiğini dillendiriyor. Telif edilen Risaleler ümmetin imanını yeniliyor, bin yıllık tahribatı tamir etmeye çalışıyor, bunu sadece yaşadığı zamana değil takipçileriyle geniş zamana ve zemine yayıyor.

Bugün Bediüzzaman yaşıyor olsa “Risaleler size ne kazandırdı?” diye bir mektup yazın dese hitap cümlemiz ne olurdu? Ezber ve taklit dışında içimizden geldiği gibi samimiyet ifadeleriyle ne derdik? Yoksa boş kâğıt mı verirdik, böyle yapmak bile bir samimiyet ifadesidir.

Kopya kelimeler, çalıntı cümlelerle sayfa doldurmaktansa, hali teslim etmek, var olanı göstermek daha bir sahici davranış! Bu bakımdan “halimiz nicedir?” deyip durup düşünmek, akışı kontrol etmek, ağabeylerden hal devşirmek, Lahikaları ve Risaleleri tekrar samimiyetle ve teenni ile okumak, anlamak ve yaşamak, içinden geçtiğimiz, içimizden geçen sıkıntılı dönemde büyük önem arz ediyor vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum