Hangi Jandarma?

Artık Jandarma'yı da tartışmak gerek. Jandarma görünüşte İçişleri Bakanlığı'na bağlı... Ancak bu bağ, Emniyet'inki gibi değil.
Jandarma pratikte askeriyeye bağlı: Çoğu zaman onun harekât ve istihbarat gücü gibi davranıyor.
Artvin Hopa'da meydana gelen olaylarda Jandarma'nın tavrını gördük işte.
Göstericiler polise ve çevreye taş yağdırıyor. Dükkânların, araçların, evlerin camları kırılıyor. İnsanlar yaralanıyor.
Jandarma timi ise bir elinde kalkan, diğer elinde cop, hemen önünde meydana gelen bu olayları seyrediyor. Sahi... Hopa'daki olaylardan sonra Artvin Emniyet Müdürü merkeze alındı. Peki ya Jandarma Komutanı ne durumda?

Raporu 'sivil' hastane versin

Diyarbakır mitingi dönüşü uçakta Başbakan Erdoğan ile sohbet ediyoruz. Belli bir tema yok ortada... Herkes aklına geleni soruyor.
Benim önemsediğim konulardan biri, Org. Bilgin Balanlı'nın, tutuklama kararı çıkınca, soluğu Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) almasıydı... Pes yani! GATA adeta cezaevinden sıvışma yeri oldu. Artık kimse bunların hasta olduğuna inanmıyor. Zaten GATA bir komutanlık. Yani askeri hiyerarşinin parçası... "Hastayım" dediğinde, koskoca orgenerale, "Yoo, maşallah turp gibisiniz komutanım" diyecek halleri yok ya... Emir, demiri de keser, deontolojiyi de! Başbakan Erdoğan'a, "Bir kanun çıkarın, böyle durumlarda raporu, askeri hastaneden değil, tam teşekküllü bir sivil hastaneden alsınlar" dedim.
"Yargılanıyorlar ya, buna da şükür" dercesine güldü. Bu tip konular önemli. Nasıl "Askeri Yargı" çift başlılık yaratıyor ve disiplin suçları haricinde, askerin normal mahkemelerde yargılanması gerekiyorsa...
Aynı ilke sağlıkta da uygulanmalı.

Sabah

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.