Güzel huy sahibi olmak kolay mı?

Eskilerin güzel bir deyimi var “can çıkar ama huy çıkmaz” diye…

İnsanoğlu acaiptir. Çocukluğunda veya gençliğinde –iyi veya kötü- edindiği huyundan öldürsen vazgeçmiyor.

Madem insanlar kazandıkları huylarından vazgeçmiyorlar. O halde yapılacak şey bellidir. Yeni dünyaya gelen nesillere güzel huyları edinmelerini sağlayacak tedbirleri almalıyız.

Güzel huylu olmak, güzel ahlaka sahip olmak kolay değil. Malum Peygamber efendimiz “Kur’anın ahlakı ile ahlaklanmış” diye tarif ediliyor.

En güzel ahlak Kur’an’da olduğuna göre demek oluyor ki, Resulullah’a (ASV) benzeyen en güzel huy ve ahlak sahibi olur demektir.

Edinilen huyun terk edilmediğine en güzel şahit CHP’dir.

Malum geçen yıl CHP bir operasyon sonucu liderini değiştirmişti. Arkasından referanduma gidildi. Liderin yeni olması ve referanduma gidilmesinin de etkisi ile Sn. Kılıçdaroğlu “başörtüsünü ancak biz çözeriz/çözeceğiz de kimsenin kuşkusu olmasın bunu AKP’nin istismar etmesine de artık izin vermeyeceğiz” gibi şeyler söylemişti.

Ben bu sözleri duyduğumda aynı ortamda bulunsaydım kalkıp ayakta alkışlayacaktım.

“Tamam, bu iş burada biter” demiştim. Ve hakikaten sadece söylemesi bile problemin çözümüne yetmişti. İktidar partisi ile diğer partilerin de desteklemesi sonucu bu problem üniversitelerde yüzde 90 oranında çözüme kavuştu diyebiliriz. Kemal Kılıçdaroğlu’nu bu yaklaşımından dolayı tebrik etmek lazım.

Aslına bakarsanız ben de aynı inanca sahibim Bu memlekette başörtüsünü çözecek bir merci varsa o da CHP’dir. Ve CHP toplumsal barış ve demokrasi adına bunu yapmalıdır.

Ayrıca CHP’nin demokrasi adına halledebileceği başka problemler de var. Bunlardan bir diğeri de “Kürt sorunudur” bunu da CHP çözer.

Başka problemler de var ama özellikle bu iki problemi CHP çözer. Çünkü zaten öteden beri her iki problemin çözüme kavuşması için iktidar partisi olumlu denecek adımlar atmaktaydı. İktidarla ana muhalefet partisinin birleştiği bir problemin çözümlenmemesi de düşünülemez.

Ayrıca bu problemler çözüldüğünde CHP halktan gerekli karşılığı da alacaktır. Hanesine oy olarak dönecektir. İnanıyorum ki, bu sayede yüzde 20’lerde dolaşan oy oranı yüzde 30-35’lere kadar çıkacaktır.

Ama maalesef huylu huyundan vazgeçmiyor. Ve Danıştay’ın aldığı karara ilk sahip çıkan yine CHP adına Kılıçdaroğlu oluyor. Neymiş, hukuka saygılı imiş. Yargının aldığı kararlara sahip çıkılmalıymış.

Sn. Kılıçdaroğlu bilmiyor mu? Veya duymamış mı? Peygamber efendimiz (ASV) şöyle buyuruyor. “Müminin ferasetinden sakının çünkü o baktığı zaman imanın nuru ile bakar”.

Seçim öncesi “başörtüsünü biz çözeceğiz” de; sonra da gel başörtüsünü sınavlarda yasaklayan bir karara sahip çık. Demezler mi “bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?”

CHP eskiden beri laikliği savunuyorum diye yaptığı “din düşmanlığını” nedense üzerinden atamıyor. Adeta bunu bir huy haline getirmiş ve edindiği bu huyundan da vazgeçmek istemiyor.

Terk etmeye çalışsa da zaman zaman bu huyu nüks ediyor.

İşte “can çıkar ama huy çıkmaz” hakikati böylece bir kez daha ispatlanmış oluyor.

Tavsiyemiz CHP’nin bu huyundan vazgeçmesidir. Şayet iktidar olmak istiyorsa… Ama sanırım iktidardan çok muhalefete kendisini alıştırmış olan bu parti muhalefet huyundan da vazgeçemiyor. Ne diyelim onlara muhalefet helal olsun… Hani derler ya “yiğidi öldür hakkını yeme” diye bunların da hakkını yememek lazım gerçekten muhalefet olmayı iyi beceriyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum