Güneydoğu, üniversite öğrencilerini bekliyor

Güneydoğu, üniversite öğrencilerini bekliyor

Üniversite sınavının ardından Güney-doğu'da heyecanlı bir bekleyiş var.

Orhan Karanfil'in haberi:

Bölgedeki üniversiteler, Türkiye'nin dört bir yanından gelecek gençlerle kucaklaşmaya hazırlanıyor. Terör yüzünden yıllarca kendilerini anlatamadıklarını ifade eden üniversite rektörleri, artık şartların değiştiğini vurguluyor ve gençleri Güneydoğu'daki okulları tercih etmeye davet ediyor.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, 7 bin yıllık şehirde farklı kültürleri, dinleri, dilleri ve hoşgörüyü yaşamak isteyen gençleri Mardin'e bekliyor. Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, “Erasmus programı kapsamında 9 ülkedeki 15 üniversiteyle anlaşarak öğrencilerimize AB kapılarını açıyoruz.” diyor. Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, farklı kültürlerin yüz yıllardır bir arada olduğu şehrin yeni öğrencilere çok şey katacağını dile getiriyor. Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz da beldelerinde hayal edilmesi zor gelişmeler yaşandığını anlatıyor: “50 dönüm arazimizi sosyal alanlar için ayırdık. Olimpik yüzme havuzu, tenis kortları, voleybol ve futbol sahaları yapılıyor. Öğrencilerimiz müsterih olsunlar. Şırnak Üniversitesi bir ailedir ve ailemizin tüm fertlerine sahip çıkıyoruz.”

Güneydoğu, turizm, ticaret ve yatırım alanında yaptığı çalışmaların meyvelerini almaya başladı. Yıllarca terör yüzünden perdelenen güzelliklerini şimdi bölge dışındaki insanlara da göstermek istiyor. Yüksekokul tercihlerinin yapıldığı şu günlerde Artuklu, Batman, Şırnak ve Siirt üniversitelerinin rektörleri, imkânlarının her geçen gün arttığını belirterek en büyük tanıtım elçisi olan öğrencileri şehirlerinde misafir etmek istediklerini söylüyor. Rektörler, üniversitelerinin imkânlarını özetle şöyle anlatıyor:

Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay: Farklı kültürleri, dinleri, dilleri ve hoşgörüyü yaşamak isteyen bütün öğrencileri 7 bin yıllık tarihi şehir Mardin’e davet ediyorum. Mardin farklılıkları ile öne çıkan önemli şehirlerden. Çok dinli, çok dilli özellikleri ile bir ortaçağ şehrinin mimarisini Türkiye’de bir bütün halinde koruyan tek şehir. Müslüman’ı, gayrimüslimi, Süryani’si, Kürt’ü, Arap’ı ve Türk’ü ile bir arada yaşama tecrübesini merak edenler hiç tereddüt etmesin. Artuklu, bu özellikleri akademik ortamına taşıyan bir üniversitedir. Kendisini ‘sosyal bilimler üniversitesi’ olarak tanımlıyor. Ve buna yönelik bölümlere ağırlık veriyor.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam: Batman rahat yaşanılabilir bir şehir. Halkı da bir o kadar misafirperver. Ayrıca güvenilir. Üniversite olarak öğrencilerin rahat etmesini sağlayacak her türlü imkâna sahibiz. Erasmus programı kapsamında 9 ülkedeki 15 üniversiteyle anlaşarak öğrencilerimize AB kapılarını açıyoruz. Farabi programında ise Türkiye’de 34 üniversite ile işbirliği yürütüyoruz. Bünyemizde 6 fakülte, fen bilimleri ve sosyal bilimler enstitüsü olmak üzere 2 enstitü, turizm ve otelcilik, beden eğitimi, spor ve de sağlık yüksekokulu olmak üzere 3 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu bulunuyor. Şehir olarak bütün öğrencilere kucak açtık ve bekliyoruz.

Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz: Şu anda fiili olarak ilahiyat, iktisat, inşaat ve enerji bölümlerinde eğitim veriliyor. Bu sene madencilik de açılıyor. Üniversitemizi ağırlamada sorun yaşamıyoruz. 450 kız, 450 erkek öğrenci için yerimiz var. Buna önümüzdeki yıl 500 kız, 500 erkek öğrenci kapasiteli yurt eklenecek. 50 dönüm arazimizi sosyal alanlar için ayırdık. Olimpik yüzme havuzu, tenis kortları, voleybol ve futbol sahaları yapılıyor. Bunlar da yakın zamanda faal hale getirilecek. Öğrencilerimiz müsterih olsunlar. Şırnak Üniversitesi bir ailedir ve ailemizin tüm fertlerine sahip çıkıyoruz. Şu ana kadar kimsenin başına bir şey gelmedi. Çözüm süreciyle her şey daha da güzel oluyor. Halkımız da dışarıdan gelenlere karşı çok misafirperver. Ağırlıklı olarak çevre illerden öğrencimiz olmasına karşı 52 vilayetten gencimiz var. Tüm öğrencileri Şırnak’a bekliyoruz.

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman: 16 yıllık genç bir üniversite olmamıza rağmen çok hızlı gelişiyoruz. 7 fakülte, meslek yüksekokulu, 3 enstitüsü ve 4 uygulama araştırma merkezi ile hizmet veriyoruz. Çözüm süreci üniversitemizin cazibesini artırıyor. Bu bakımından yeni açılan bölümlere daha fazla öğrencimizin teveccüh göstereceğine inanıyoruz. Yeni dönem için onay alan bölümlerimiz arasında bahçe ve tarla bitkileri, iktisat ve işletme, elektrik ve elektronik, bilgisayar ve gıda mühendisliği var. İlahiyat, beden eğitimi, sosyoloji, Türk dili ve tarih ile ön lisans düzeyinde yüksek okullarımızda çeşitli bölümler eylül ayında eğitime başlayacak. Öğrencilere sosyal, sportif ve kültürel aktivite imkânı sağlıyoruz. Sağlık, kültür, spor daire başkanlığı bünyesinde bireysel ve takım sporlarına yönelik kulüpler oluşturuldu. Bunların içinde yamaç paraşütü, ilimizin coğrafi yapısına da uygun olması nedeniyle yer aldı.

Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Sabri Eyigün: Dicle yaklaşık yarım asra yakın bir geçmişe sahip Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri. Hem fakülte ve program çeşitliliği hem öğretim elemanı sayısı hem de sunduğu sosyal imkânlar bakımından üst sıralarda. Bugün itibarıyla istihdama yönelik 300 programla öğrencilere istedikleri alanda okuma imkânı sağlıyoruz. Buna 2 bin civarında deneyimli öğretim elemanı kadrosunu da ekleyebiliriz. Dicle Üniversitesi ayrıca başta İngilizce kurslar olmak üzere her alanda verilen kişisel gelişim seminerleri ve programlarıyla öğrencisini bir adım öne çıkarma politikası gütmektedir. Yüzlerce öğrencisini yurtdışına eğitim için göndermenin yanında, onları iş dünyası ile buluşturarak vizyonlarının genişlemesine yardımcı olmaktadır. Eğitimin yanında sportif faaliyetler için 27 bin dönümlük ‘spor adası’ oluşturuldu. Bu vesileyle geçen yıl sporda dünya ikinciliği, Avrupa üçüncülüğü gibi sayısız başarılara imza attık.

Zaman