Dualarım neden kabul olmuyor?

Sayın Paksu, benim dualarım hiç kabul olmuyor. Bu da benim inancımı yitirmeme sebep oluyor. (Rumuz: Duacı)

"Yediğim yemek mideme gitmiyor" gibi bir söz bu. Böyle bir şey mümkün mü?
Bir kere dua bir ibadettir. Kulluğun ruhudur ve hâlis bir imanın neticesidir. Dua, kulun Rabbine yaklaşması, yakınlaşmasıdır.

Duanın diğer bir anlamı da Allah'ı çağırmak, Ona bir çağrı göndermektir. Çağrımıza cevap verdiğini bildiğimiz için, içimizde bir rahatlık ve huzur olur. Bir ayette bildirildiği gibi, "Bana dua edin, Ben de duanıza cevap vereyim" denmektedir.

Duada iki kavram vardır. Biri cevap, diğeri kabul. Allah her duayı işitir, cevap verir. Fakat duayı aynen kabul etmeyebilir.

Doktor-hasta örneğinde olduğu gibi. Hasta doktora şikâyetini söyler, hatta bir ilaç ismi de belirterek reçeteye o ilacı yazmasını ister. Doktor ise muayene ettikten sonra ya hastanın istediği ilacın aynısını verir ya daha iyisini verir veya hiç ilaç yazmaz. Yani, hastanın durumunu doktor daha iyi bildiği için, ona göre bir tedavi uygular.

Kul olarak biz de derdimizi Allah'a arz ederiz, isteğimizi ve ihtiyacımızı bildiririz. Cenab-ı Hak da bizi bizden daha iyi bildiği için, geleceğimizi ve daha çok neye ihtiyacımızın olduğunu en iyi O takdir ettiği için, bazen istediğimizin aynısını verir, bazen daha iyisini verir, bazen de hiç vermez. Vermemesi de faydamızadır, çünkü ileride o şey bizim zararımıza olabilir.

Bazı zamanlarda da ettiğimiz dua sonucu başımıza gelebilecek bir belayı kaldırır. Özetle yapılan hiçbir dua karşılıksız kalmaz, boşa gitmez. Zaten dua bir ibadettir. İbadetlerin karşılığı ise âhirette verilecektir.

Dua etmeye devam edelim. Her dua imanımızı güçlendirir, bizi Allah'a bağlar.

61 gün tutmam mı gerekir?

Mehmet Bey, sahura kalkamadım, sabah orucu yedim. 61 gün tutmaya gerek var mı?

Sahura kalkmak fiili bir niyettir, ama sahura kalkmadan da oruç tutulur. Çünkü sahur orucun şartı değildir. Akşamdan yarınki Ramazan orucunu tutacağınızı bilmeniz, içinizden, kalbinizden geçirmeniz oruç tutmak için bir niyet sayılır.

Bu bakımdan siz başlanan bir orucu yemiş/bozmuş oluyorsunuz. Dolayısıyla 61 gün, kazasıyla birlikte kefaret orucu tutmak durumunda kalmışsınız.

'Faizsiz kredi'de faiz var mıdır?

Mehmet Bey, bir bankanın "faizsiz kredi" adı altında verdiği krediyi almamız caiz midir? Sistem şöyle işliyor: 5.000 TL kredi için 400 TL komisyon alıyor. Bize verdiği 4.600 TL ama 10 ay vadeyle 5000 TL geri ödüyoruz. Bu durum faiz midir? (Rumuz: Yağmur)

Evet, bu durum tam bir faiz işlemidir. Çünkü sizden peşin olarak 400 TL keserek verdiği paranın faizini almış oluyor. Bu işlem faizsiz bir kredi sayılmaz. "Faizsiz kredi", verdiği paranın miktarı kadar geri ödeme almasıdır. Hiçbir banka da bunu yapmaz/yapamaz.

Bugün

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.