Beşerin gayr-ı mütenahi meyil ve emelleri, kıyameti ister

Beşerin gayr-ı mütenahi meyil ve emelleri, kıyameti ister

Günün Risale-i Nur dersi

Bismillahirrahmanirrahim

Bakara Sûresi 4. âyetin Tefsiri

1 (وَبِاْلاٰخِرَةِ هُمْ يُوقِنُونَ) Bu âyet, haşir meselesine işarettir. Haşrin ispatı hakkında feyz-i Kur’ân’dan fehmettiğim ve başka bir risalede (2) tafsilâtıyla zikrettiğim on burhanın hülâsasına burada işaret edeceğiz. Şöyle ki: Kast ve iradeden doğan bir nizam-ı ekmel vardır. Hilkat ve yaratılışta tam bir hikmet hükümfermâdır. Âlemde abes yok, fıtratta israf yok. Bu şahitleri tezkiye eden, istikrâ-ı tamdır ki, her fen, mevzuu bulunduğu nev’in nizamına bir şahid-i âdildir.

Ve keza, yevm ve sene vesaire gibi her nevide, nev’î bir kıyamet-i mükerrere vardır. Ve keza, beşerdeki istidat, kıyamete bir remizdir. Ve keza, beşerin gayr-ı mütenahi meyil ve emelleri, kıyameti ister.

Ve keza, Sâni-i Hakîmin rahmet hazinesinin mahall-i sarfı, ancak kıyamet ve haşirdir. Ve keza, sıdk ve emanetle maruf Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm, sarahaten ilân ediyor. Ve keza, Kur’ân-ı Mu’cizü’l-Beyan 4 وَقَدْ خَلَقَكُمْ اَطْوَارًا 3 وَمَا رَبُّكَ بِظَلاَّمٍ لِلْعَبِيدِ âyetleriyle ve bu âyetlerin emsaliyle haşrin vukuunu kat’iyetle ispat ediyor.

İşte, tam 10’a baliğ olan şahitler, saadet-i ebediyenin anahtarı olup, o cennetin kapılarını açarlar.

1 : “Onlar âhirete de kesin olarak inanırlar.” Bakara Sûresi, 2:4. 
2 : Bu burhanlar, Mesnevi-i Nuriye’nin Lâsiyyemalar bölümünde, Yirmi Dokuzuncu ve Onuncu Sözlerde daha geniş bir şekilde açıklanmıştır.
3 : “Oysa, sizi türlü merhalelerden geçirerek O yaratmıştır.” Nuh Sûresi, 71:14. 
4 : “Rabbin, kullara zulmedici değildir.” Fussilet Sûresi, 41:46.

Bediüzzaman Said Nursi
İşaratü'l-İ'caz