Bartholomeos: Ayasofya müze kalsın, cami olmasın!

Bartholomeos: Ayasofya müze kalsın, cami olmasın!

Patriğin yasakçı bir tutum takınması eleştirildi

Risale Haber-Haber Merkezi

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ayasofya'nın cami olarak açılmasını istemediğini söyledi.

Ruhban Okulu ile birlikte Ayasofya'nın da ibadete açılması görüşleri kamuoyunda tartışılırken Patriğin yasakçı bir tutum takınması eleştirilirken, toplumsal barış ve yasakların önündeki en büyük engelin bu tür tutumlar olduğuna dikkat çekildi.

Milliyet'ten Pelin Batu'ya konuşan Bartholomeos, müze statüsünün korunması gerektiğini ileri sürerken, "İbadete açılacak olursa Hıristiyan kilisesi olması lazım. Çünkü kilise olarak kuruldu. Cami olarak kurulmadı. Onun için biz müze kalmasını istiyoruz" dedi.

Bartholomeos'un sözleri şöyle:

Ayasofya’nın ibadete açılması konusunda soru önergesi verildi. Böyle bir şey olabilir mi?

Biz bugüne kadarki statünün korunmasını istiyoruz. Müze oldu, böyle kalmalı. Geçen sene Trabzon’da Sümela Manastırı’nda ayin yaptığım zaman oradaki Ayasofya’yı ziyaret ettim. Oradaki Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi konuşuluyordu. Gazeteciler sordular, dedim ki en iyisi müze kalsın çünkü herkese açık olacak. Buradaki (İstanbul) Ayasofya’ya gelince; aşağı yukarı bin sene Hıristiyan kilisesiydi. İbadete açılacak olursa Hıristiyan kilisesi olması lazım. Çünkü kilise olarak kuruldu. Cami olarak kurulmadı. Onun için biz müze kalmasını istiyoruz.

İznik’teki Ayasofya cami oldu.

İhtiyaç yok camiye. Trabzon’daki muhtar diyor ki cami bol, boş. Onlar dolsun, ondan sonra yeni yapılır.