Ayasofya Camii bir semboldür

Ayasofya Camii bir semboldür

Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacıbey Özkan, Ayasofya’nın sadece bir ibadethane olmadığını, değerler bazında da bir anlam ifade ettiğini söyledi.

Fener Rum Patrikhanesinin Ayasofya’nın ibadet açılmasına karşı çıkmasını değerlendiren Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacıbey Özkan, “Bu esaret için bizim için kara bir lekedir” dedi. Toplumun değer yargılarını kısıtlamalarla, pranga vurarak geliştirmeyeceğini söyleyen Özkan, “Toplumu sadece zincirlerle, sadece engellerle kendi Avrupai zihniyetlerine hizmet noktasında şekillendiren bir takım zihniyetlerin Ayasofya’nın anlamından, öneminden yoksun olduğunu görerek konuya yaklaşmalıyız” dedi.
 
EN BÜYÜK YANLIŞ AYASOFYA’NIN MÜZEYE ÇEVRİLMESİDİR

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Türkiye’de Batılılaşma yolunda reformlar ve devrimler gerçekleştirildiğini vurgulayan Hacıbey Özkan, “Harf inkılâbı, kılık kıyafet inkılâbı, halifeliğin ve saltanatın kaldırışları bunlardan sadece bazıları olarak tarihe geçti. Bunların yaptığı etkileri de günümüzde hissetmeye devam ediyoruz. O dönemde yapılan en büyük yanlışlıklardan biri de 1934 yılında bakanlar kurulunca Ayasofya Camii’nin müzeye çevrilmesidir, süreçten sonra da hiçbir hükümet döneminde bu konu gündeme getirilememiş ve bu kanun ortadan kaldırılamamıştır. Her yıl fetih coşkulu bir şekilde kutlanır iken, Ayasofya Camii hep cemaatsiz kalmıştır” şeklinde konuştu. Özkan, ayrıca “Unutmamak gerekir ki Ayasofya’nın bütün camilerden farkı vardır. O bir semboldür, o Avrupa’ya atılan Osmanlı’nın nişanıdır. Eğer biri dolsun diğerini açalım söylemlerinin peşinden yürürsek, son zamanlarda açılmış olan kiliseler için de açıklama beklememiz gerekmeyecek mi?” dedi. Özkan, Ayasofya’nın sadece bir ibadethane olmadığını, değerler bazında da bir anlam ifade ettiğini de sözlerine ekledi.

Yeni Asya

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum